Uwaga! W razie pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt pod numer tel: 660-261-382, lub drogą mailową: biuro@czerwonadynia.pl

 

Promocje
Biowin esencja smakowa Pina Colada 40ml
Biowin esencja smakowa Pina Colada 40ml
7,25 zł 6,69 zł
szt.
Biowin esencja smakowa Tradycyjna Przepalanka 40ml
Biowin esencja smakowa Tradycyjna Przepalanka 40ml
4,69 zł 4,39 zł
szt.
Środek dezynfekujący SANIPRO RINSE 250ml
Środek dezynfekujący SANIPRO RINSE 250ml
46,89 zł 38,98 zł
szt.
Drożdże gorzelnicze Coobra Mega Pack 100L
Drożdże gorzelnicze Coobra Mega Pack 100L
20,44 zł 18,99 zł
szt.
Ekstrakt słodowy niechmielony CIEMNY 1,7kg 3szt.
Ekstrakt słodowy niechmielony CIEMNY 1,7kg 3szt.
98,67 zł 86,09 zł
szt.
Ekstrakt słodowy niechmielony PSZENICZNY 1,7kg 3szt.
Ekstrakt słodowy niechmielony PSZENICZNY 1,7kg 3szt.
98,67 zł 86,09 zł
szt.
Ekstrakt słodowy niechmielony PALE ALE 1,7kg 3szt
Ekstrakt słodowy niechmielony PALE ALE 1,7kg 3szt
98,67 zł 86,09 zł
szt.
Ekstrakt słodowy niechmielony JASNY 1,7kg 3szt
Ekstrakt słodowy niechmielony JASNY 1,7kg 3szt
89,94 zł 82,84 zł
szt.
Biowin esencja smakowa Stary Dąb 40ml
Biowin esencja smakowa Stary Dąb 40ml
9,32 zł 8,74 zł
szt.
Biowin esencja smakowa Czekolada 40ml
Biowin esencja smakowa Czekolada 40ml
7,25 zł 6,69 zł
szt.
Producenci
Bestsellery
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Pure
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Pure
12,39 zł 10,89 zł
szt.
Pojemnik fermentacyjny 33L transparentny ze skalą
Pojemnik fermentacyjny 33L transparentny ze skalą
22,97 zł 17,97 zł
szt.
Wężyk silikonowy fi 8/10mm - długość 1mb
Wężyk silikonowy fi 8/10mm - długość 1mb
4,23 zł 3,86 zł
szt.
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Kontakt

Czerwona Dynia

ul. Sikorskiego 23

66-200 Świebodzin

tel: 660-261-382

Drożdże do cydru wytrawnego - 5g

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: do 48 godzin
Cena: 3,34 zł 3.34
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
Ocena: 0
Producent: Browin
Kod produktu: 400201

Opis

Porcja 5g drożdży na 15 - 20 l cydru. Drożdże nie wymagają wstępnego namnażania. Zawartość torebeczki wymieszać w 100ml przegotowanej i wystudzonej do temp. ok 25°C wody. Całość pozostawić na 20 min. Po tym czasie dodać do nastawu. Drożdże do cydru wymagają dodatkowo pożywki. Nastaw powinien zawierać ok. 12°Blg.


Sprawdzony przepis:

• 15 kg jabłek (ok. 10 l soku)
• drożdże do cydru firmy Browin
• pożywka dla drożdży firmy Browin
• ewentualnie 2-3 l wody (w zależności od kwasowości surowca)
• zaleca się również dodatek pektoenzymu podczas fermentacji
np. Pektoenzym Rapidase Maxifruit firmy Browin

Jabłka przebrać i dokładnie umyć. Następnie pokroić (nie obierać ze skórki) i rozdrobnić (zmielić). Z uzyskanej miazgi wycisnąć sok. Sok jabłkowy przelać do balonu, wyregulować kwasowość i zawartość cukru. Dodać drożdże do cydru i pożywkę. Fermentacja powinna zachodzić w temperaturze 18-24°C. Po około 3-4 tygodniach, po ustaniu fermentacji, płyn zlać znad osadu.
W zależności od upodobań delikatnie dosłodzić miodem, słodzikiem, zagęszczonym sokiem jabłkowym lub gruszkowym. Pozostawić w chłodnym miejscu na ok. 2 tygodnie. Po tym czasie cydr gotowy jest do konsumpcji, część można przeznaczyć do dojrzewania po uprzednim rozlaniu do butelek. *Dla uzyskania cydru musującego, cukier dodać bezpośrednio do butelek w ilości 3-5 g (jak przy wyrobie piwa domowego). Butelki szczelnie zamknąć i pozostawić do dojrzewania.
Cydr najlepiej smakuje schłodzony.

Zalecane parametry soku jabłkowego:
• Zawartość cukru – 10-15%
(z 15% otrzymamy 8,5% alk.; z 10% otrzymamy 6% alk.)
• Kwasowość – jeśli jest za wysoka można ją delikatnie skorygować węglanem wapnia
Korekty smaku możemy dokonać zarówno przed fermentacją jak i po fermentacji.

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl