Uwaga! W razie pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt pod numer tel: 660-261-382, lub drogą mailową: biuro@czerwonadynia.pl

Promocje
Pojemnik fermentacyjny 15L transparentny NAWIERCONY
Pojemnik fermentacyjny 15L transparentny NAWIERCONY
21,97 zł 17,97 zł
szt.
Multimierz cukromierz winomierz 3w1
Multimierz cukromierz winomierz 3w1
15,89 zł 11,85 zł
szt.
Zestaw do obciągu wina piwa wężyk + zacisk + uchwyt
Zestaw do obciągu wina piwa wężyk + zacisk + uchwyt
15,98 zł 13,42 zł
szt.
Środek dezynfekujący CHEMIPRO OXI 1kg
Środek dezynfekujący CHEMIPRO OXI 1kg
46,49 zł 39,98 zł
szt.
Szpagat jutowy 250g 120mb
Szpagat jutowy 250g 120mb
4,39 zł 3,49 zł
szt.
Worki strunowe 250x350 - 100szt NAJTANIEJ
Worki strunowe 250x350 - 100szt NAJTANIEJ
16,38 zł 14,73 zł
kpl.
Viking Słód Jęczmienny Pale Ale 1kg ZEŚRUTOWANY
Viking Słód Jęczmienny Pale Ale 1kg ZEŚRUTOWANY
4,39 zł 3,99 zł
szt.
Drożdże gorzelnicze Puriferm XXL Turbo na 100L
Drożdże gorzelnicze Puriferm XXL Turbo na 100L
17,85 zł 16,49 zł
szt.
Termometr Szpilkowy Elektroniczny -50°C +300°C
Termometr Szpilkowy Elektroniczny -50°C +300°C
15,98 zł 12,49 zł
szt.
Suszarka z ociekaczem FIX 80 butelek
Suszarka z ociekaczem FIX 80 butelek
51,98 zł 44,49 zł
szt.
Szczotka do butelek 1L - poliamid włosie końskie
Szczotka do butelek 1L - poliamid włosie końskie
9,99 zł 8,98 zł
szt.
Producenci
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Kontakt

Czerwona Dynia

ul. Sikorskiego 23

66-200 Świebodzin

tel: 660-261-382

Drożdże do cydru wytrawnego - 5g

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: do 48 godzin
Cena: 3,34 zł 3.34
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
Ocena: 0
Producent: Browin
Kod produktu: 400201

Opis

Porcja 5g drożdży na 15 - 20 l cydru. Drożdże nie wymagają wstępnego namnażania. Zawartość torebeczki wymieszać w 100ml przegotowanej i wystudzonej do temp. ok 25°C wody. Całość pozostawić na 20 min. Po tym czasie dodać do nastawu. Drożdże do cydru wymagają dodatkowo pożywki. Nastaw powinien zawierać ok. 12°Blg.


Sprawdzony przepis:

• 15 kg jabłek (ok. 10 l soku)
• drożdże do cydru firmy Browin
• pożywka dla drożdży firmy Browin
• ewentualnie 2-3 l wody (w zależności od kwasowości surowca)
• zaleca się również dodatek pektoenzymu podczas fermentacji
np. Pektoenzym Rapidase Maxifruit firmy Browin

Jabłka przebrać i dokładnie umyć. Następnie pokroić (nie obierać ze skórki) i rozdrobnić (zmielić). Z uzyskanej miazgi wycisnąć sok. Sok jabłkowy przelać do balonu, wyregulować kwasowość i zawartość cukru. Dodać drożdże do cydru i pożywkę. Fermentacja powinna zachodzić w temperaturze 18-24°C. Po około 3-4 tygodniach, po ustaniu fermentacji, płyn zlać znad osadu.
W zależności od upodobań delikatnie dosłodzić miodem, słodzikiem, zagęszczonym sokiem jabłkowym lub gruszkowym. Pozostawić w chłodnym miejscu na ok. 2 tygodnie. Po tym czasie cydr gotowy jest do konsumpcji, część można przeznaczyć do dojrzewania po uprzednim rozlaniu do butelek. *Dla uzyskania cydru musującego, cukier dodać bezpośrednio do butelek w ilości 3-5 g (jak przy wyrobie piwa domowego). Butelki szczelnie zamknąć i pozostawić do dojrzewania.
Cydr najlepiej smakuje schłodzony.

Zalecane parametry soku jabłkowego:
• Zawartość cukru – 10-15%
(z 15% otrzymamy 8,5% alk.; z 10% otrzymamy 6% alk.)
• Kwasowość – jeśli jest za wysoka można ją delikatnie skorygować węglanem wapnia
Korekty smaku możemy dokonać zarówno przed fermentacją jak i po fermentacji.

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl