Uwaga! W razie pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt pod numer tel: 660-261-382, lub drogą mailową: biuro@czerwonadynia.pl

 

Promocje
Biowin esencja smakowa Pina Colada 40ml
Biowin esencja smakowa Pina Colada 40ml
7,25 zł 6,69 zł
szt.
Biowin esencja smakowa Tradycyjna Przepalanka 40ml
Biowin esencja smakowa Tradycyjna Przepalanka 40ml
4,69 zł 4,39 zł
szt.
Środek dezynfekujący SANIPRO RINSE 250ml
Środek dezynfekujący SANIPRO RINSE 250ml
46,89 zł 38,98 zł
szt.
Drożdże gorzelnicze Coobra Mega Pack 100L
Drożdże gorzelnicze Coobra Mega Pack 100L
20,44 zł 18,99 zł
szt.
Ekstrakt słodowy niechmielony CIEMNY 1,7kg 3szt.
Ekstrakt słodowy niechmielony CIEMNY 1,7kg 3szt.
98,67 zł 86,09 zł
szt.
Ekstrakt słodowy niechmielony PSZENICZNY 1,7kg 3szt.
Ekstrakt słodowy niechmielony PSZENICZNY 1,7kg 3szt.
98,67 zł 86,09 zł
szt.
Ekstrakt słodowy niechmielony PALE ALE 1,7kg 3szt
Ekstrakt słodowy niechmielony PALE ALE 1,7kg 3szt
98,67 zł 86,09 zł
szt.
Ekstrakt słodowy niechmielony JASNY 1,7kg 3szt
Ekstrakt słodowy niechmielony JASNY 1,7kg 3szt
89,94 zł 82,84 zł
szt.
Biowin esencja smakowa Stary Dąb 40ml
Biowin esencja smakowa Stary Dąb 40ml
9,32 zł 8,74 zł
szt.
Biowin esencja smakowa Czekolada 40ml
Biowin esencja smakowa Czekolada 40ml
7,25 zł 6,69 zł
szt.
Producenci
Bestsellery
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Pure
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Pure
12,39 zł 10,89 zł
szt.
Pojemnik fermentacyjny 33L transparentny ze skalą
Pojemnik fermentacyjny 33L transparentny ze skalą
22,97 zł 17,97 zł
szt.
Wężyk silikonowy fi 8/10mm - długość 1mb
Wężyk silikonowy fi 8/10mm - długość 1mb
4,23 zł 3,86 zł
szt.
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Kontakt

Czerwona Dynia

ul. Sikorskiego 23

66-200 Świebodzin

tel: 660-261-382

Termometr piwowarski 0-100°C

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: do 48 godzin
Cena: 30,69 zł 30.69
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
Ocena: 0
Producent: Browin
Kod produktu: 101600

Opis

Termometr piwowarski - niezastąpiony pomocnik każdego piwowara!



Dzięki niemu każdy piwosz będzie w stanie precyzyjnie określić temperatury, jak i kolejne etapy wymagane w produkcji tego trunku. Czytelna tarcza oraz załączona instrukcja z pewnością znacznie ułatwią proces warzenia piwa.



Zacieranie:

40°C (10-20 min) - przerwa ferulikowa, typowa dla piw pszenicznych, pozwala na uzyskanie nut goździkowych. 

50-52°C (10-20 min) - przerwa białkowa – dostarcza drożdżom związków organicznych potrzebnych w trakcie fermentacji. Nie jest wymagana.. 

62°C (15-60 min) - przerwa maltozowa (scukrzanie) – działa głównie beta-amylaza, dzięki której otrzymujemy cukry fermentowalne. Im dłuższa ta przerwa tym otrzymane piwo będzie bardziej wytrawne.

72°C (15-60 min) - przerwa dekstrynująca (scukrzanie)- działa głównie alfa-amylaza, wytwarzająca cukry niefermentowalne, poprawiające treściwość i wzmacniające słodycz piwa. Im dłuższa ta przerwa tym bardziej treściwe, słodowe piwo. 



Na smak i wartość alkoholu w piwie głównie znaczenie mają przerwy scukrzające, regulując czas ich trwania decydujemy jakie piwo otrzymamy. Początkującym piwowarom polecamy scukrzanie w temp 65-67°C, w celu otrzymania optymalnej ilości alkoholu oraz treściwości.

Do 80°C - temp. inaktywacji enzymów. Podgrzanie powyżej tej temp. może spowodować uwolnienie się dodatkowej skrobi przy zdezaktywowanych enzymach. Skutkiem będzie trwałe zmętnienie brzeczki, szybsze psucie piwa i uwolnienie związków niekorzystnie wpływających na smak piwa.

100°C (60 minut) - gotowanie brzeczki/warzenie. Najczęściej na tym etapie przeprowadzane jest chmielenie.

 

DANE TECHNICZNE:

  • Zakres pomiaru temperatury : 0°C do 100°C (32°F do 212°F)
  • Tolerancja pomiaru temperatury: +/- 5°C
  • Długość sondy 34 cm

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl