Uwaga! W razie pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt pod numer tel: 660-261-382

Promocje
Coopers - Brew A IPA 1,7 kg
Coopers - Brew A IPA 1,7 kg
66,69 zł 62,49 zł
szt.
Bulldog - Crazy Batch Bitter 1,75kg + chmiel
Bulldog - Crazy Batch Bitter 1,75kg + chmiel
69,89 zł 58,98 zł
szt.
Bulldog - Elusive Snark Stout 1,75kg + chmiel
Bulldog - Elusive Snark Stout 1,75kg + chmiel
69,89 zł 58,98 zł
szt.
Bulldog - Extra Covfefe IPA 1,75kg + chmiel
Bulldog - Extra Covfefe IPA 1,75kg + chmiel
69,89 zł 58,98 zł
szt.
Bulldog - Hercule Saison 1,75kg + chmiel
Bulldog - Hercule Saison 1,75kg + chmiel
69,89 zł 58,98 zł
szt.
Drożdże gorzelnicze Alcotec Fruit & Grain
Drożdże gorzelnicze Alcotec Fruit & Grain
11,98 zł 9,99 zł
szt.
Biowin esencja smakowa Whisky 40ml
Biowin esencja smakowa Whisky 40ml
6,13 zł 5,69 zł
szt.
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Pure 25 kg
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Pure 25 kg
1 349,89 zł 999,00 zł
szt.
Butelka do piwa AMBER 500ml - 10szt
Butelka do piwa AMBER 500ml - 10szt
8,34 zł 6,99 zł
szt.
Butelka do piwa VICHY LIGHT 500ml NRW - 10szt
Butelka do piwa VICHY LIGHT 500ml NRW - 10szt
8,34 zł 6,99 zł
szt.
Bulldog - Mad Bad Lager 1,75kg + chmiel
Bulldog - Mad Bad Lager 1,75kg + chmiel
69,89 zł 58,98 zł
szt.
Chmiel w granulacie Citra US 100g 2016 AMERYKA
Chmiel w granulacie Citra US 100g 2016 AMERYKA
24,98 zł 20,89 zł
szt.
Producenci
Bestsellery
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Pure
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Pure
10,66 zł 7,99 zł
szt.
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Classic
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Classic
8,99 zł 4,99 zł
szt.
Drożdże gorzelnicze Double Snake C48 Turbo
Drożdże gorzelnicze Double Snake C48 Turbo
8,49 zł 5,84 zł
szt.
Środek klarujący Alcotec TURBO Klar 24h
Środek klarujący Alcotec TURBO Klar 24h
5,89 zł 4,63 zł
szt.
Woreczki strunowe 80x120 - 100szt
Woreczki strunowe 80x120 - 100szt
1,63 zł
kpl.
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Kontakt

Czerwona Dynia

ul. Osadnicza 35

65-785 Zielona Góra

tel: 660-261-382

Coopers - Brew A IPA 1,7 kg

brew-a-ipa-_-glass.1471321391.jpg
  • promocja
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: do 48 godzin
Cena: 62,49 zł 66,69 zł 62.49
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Coopers
Kod produktu: 407400

Opis

Mocne, bursztynowe piwo. Porządnie nachmielone. Pełne ciało balansuje gorycz. Nasycenie wysokie. Wyraźnie wyczuwalne aromaty cytrusowe, owocowe, obecne również w smaku. Goryczka od średniowysokiej do wysokiej. 

Charakterystyka produktu:

Jest to produkt australijskiej firmy Coopers służący do przygotowania 23 l piwa. 

 

Każda z puszek zawiera:

-1,7 kg hermetycznie zamkniętego słodu chmielonego, bez dodatku konserwantów (Słód swoją konsystencją przypomina karmel/miód). 
-torebeczkę drożdży piwowarskich (dołączoną pod przykryciem). 

Maksymalne stężenie alkoholu, jakie możemy uzyskać w piwie to 5,2%. Możemy uzyskać także lżejsze piwa stosując odpowiednio mniejsze dodatki cukru.

Korzystając z załączonej tabeli można dobrać odpowiednią ilość cukru, jaką należy dodać do brzeczki, aby uzyskać żądaną moc piwa:

ilość cukru

moc piwa

1000g

5,2%

500g

4,6%

450g

4%

250g

3,4%

 

Użytkowanie:

Przygotowanie piwa w warunkach domowych jest bardzo proste, pamiętać należy jedynie, aby zapewnić odpowiednią czystość i zachować proporcje ujęte w przepisie. 

POTRZEBNE WYPOSAŻENIE

koncentrat Coopers’a (z dołączoną torebeczką drożdży piwowarskich) 
1 kg cukru (sacharozy) lub - glukoza lub -np.: ekstrakt słodowy light czy - Enhancer 
-woda 
-cukromierz 
-balon szklany lub pojemnik fermentacyjny o pojemności ok.30 l 
-rurka fermentacyjna 
-łyżeczka miarowa do cukru 
-kapslownica 
-kapsle 
-butelki do rozlewu piwa lub butelki plastikowe, w tym wypadku nie potrzebna będzie kapslownica i kapsle. 

 

Kolejne etapy przygotowania piwa to:

Zamkniętą puszkę z ekstraktem wkładamy na 10 minut do naczynia (zlewu) z gorącą wodą (ma to na celu upłynnienie zawartości, co ułatwi nam jej wydobycie) 

Do ok. 5 litrowego naczynia wsypujemy 1 kg cukru (Uwaga: cukier zastąpić możemy glukozą lub słodem) dolewamy 2 litry wrzącej wody i mieszamy aż do rozpuszczenia cukru, następnie dodajemy zawartość puszki i powtórnie dokładnie mieszamy. 

Roztwór po wystudzeniu wlewamy do pojemnika fermentacyjnego lub balonu. Dodajemy 20 l letniej wody (Uwaga: dla lepszego smaku wodę można wcześniej przegotować lub użyć mineralnej) i całość dokładnie mieszamy.

Końcowa temperatura nastawu powinna wynosić 21-27°C. Jeśli mieści się w tym przedziale należy wsypać zawarte w torebce drożdże suszone.(Uwaga: trzeba pamiętać, że temp. powyżej 30°C zabije drożdże. W temp. poniżej 18°C fermentacja może w ogóle się nie rozpocząć). Po dodaniu drożdży wszystko dokładnie wymieszać i zamknąć otwór pojemnika (balonu) umieszczając w korku rurkę fermentacyjną.

Zalecana temperatura fermentacji od 18 do 24 °C. Uwaga: Jedynie w przypadku tzw. „piw dla zaawansowanych” temperatura fermentacji może być niższa i wynosi od 15 do 20 °C. Okres pierwszej fermentacji (w naczyniu fermentacyjnym) ok. 7 dni. 

Po 7 dniach, przed zlaniem piwa do butelek należy upewnić się, że fermentacja dobiegła końca (wyklucza to niebezpieczeństwo rozsadzenia butelek lub zbyt intensywną pienistość piwa). Sprawdzenie polega na potwierdzeniu, że na powierzchnię nie przedostają się bąbelki, a brzeczka zaczyna się klarować. (Uwaga: koniec fermentacji potwierdzić możemy cukromierzem (winomierzem), gdy wskazuje on 1 Blg – pierwszą fermentację uznać możemy za zakończoną.

Dodatek cukru – do każdej 0,5 litrowej butelki dodać 4 g cukru, do większych odpowiednio więcej – służy do tego miarka do cukru. (Uwaga: nie należy przekraczać powyższej ilości gdyż może to spowodować rozsadzenie butelki, a piwo będzie zbyt musujące. Zaniżenie dawki cukru ograniczy pienistość piwa). 

Za pomocą wężyka przelać piwo do butelek, nie naruszając osadu z dna pojemnika fermentacyjnego (przelewanie jest łatwiejsze z pojemników wyposażonych w kranik). Butelki podczas napełniania trzymamy lekko przechylone, co ograniczy pienienie się piwa. Butelki napełniamy tak, aby w szyjce pozostało ok. 5 cm wolnej przestrzeni. Po zakapslowaniu wymieszać cukier kilka razy przekręcając butelki.

Zakapslowane butelki umieścić na 4 dni w ciepłym pomieszczeniu o temperaturze ok. 20°C. (Nie przechowywać w bezpośrednim nasłonecznieniu). Następnie przestawić piwo do chłodniejszego pomieszczenia ( ok. 15°C ) w celu sklarowania. Po rozlewie, w butelkach następuje tzw. druga fermentacja trwająca przynajmniej 12 dni. Po ok. 2-3 tyg. piwo nadaje się do spożycia, pełnego smaku nabierze jednak po 2-3 miesiącach. Gotowe piwo można przechowywać w chłodnym miejscu nawet do 2 lat. (Uwaga: podczas serwowania piwa należy uważać, aby nie zmącić drożdży zalegających na dnie butelek).

 

 

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl