






Czerwona Dynia
ul. Sikorskiego 23
66-200 Świebodzin
tel: 660-261-382
Coopers MrBeer - CRAFT Northwest Pale Ale
Opis
Seria American Draft, nie bez powodu sięga rangi Premium, wśród 100% specjalnie zaprojektowanych zestawów do produkcji wyrazistego w smaku, typowego dla tego rodzaju, piwa. Każdy zestaw posiada najlepszej jakości sód, lekko gorzki i aromatyczny chmiel oraz specjalnie wyselekcjonowane drożdże. Seria American Draft, pozwala wyprodukować ci swoje własne, najwyższej jakości piwo w domowym zaciszu.
Northwest Pale Ale
Klasyczna, amerykańska sztuka produkcji piwa typu Pale Ale, bogata w wyrazisty i bursztynowy kolor, wysoko-słodowy charakter wraz z silnie orzeźwiającym, cytrusowym aromatem chmielu i czystym goryczkowym akcentem. Klasyka i oryginalność wytwarzania piwa.
Waga netto: 1.3 kg
Smak: zrównoważony
Zawartość alkoholu (po uwarzeniu): 5.5%
Kolor: 5 SRM
Goryczka: 43 IBU
Instrukcja warzenia piwa:
Podążając dokładnie za instrukcją, umożliwi ci produkcję 8,5 litra, najwyższej jakości piwa.
1. Wysterylizuj cały sprzęt do produkcji piwa.
2. Usuń drożdże spod pokrywki i wsadź puszkę do gorącej wody z kranu na około 15 minut.
3. Napełnij swój fermentor zimną wodą, do poziomu 4,5 litra.
4. Wlej 4 filiżanki wody do czystego 4-litrowego garnka, doprowadź do wrzenia, ściągnij z gazu i wlej zawartość puszki. UWAGA: wlej i zamieszaj, kulistym ruchem, małą ilość gorącej wody z kranu do puszki, aby rozpuścić resztkę osadu.
5. Ostrożnie wlej gorącą zawartość garnka do fermentora.
6. Dodaj do fermentora zimną wodę, tak aby uzupełnić wymaganą objętość do 9,5 litra.
7. Dokładnie i energicznie wymieszaj.
8. Wsyp drożdże oraz zamknij wieko fermentora.
9. Pozwól na leżakowanie roztworu na minimum 10 dni, bez dostępu do światła, ze stałą temperaturą 20 - 24°C.
10. Przelej piwo z fermentora bezpośrednio do butelek do wysokości odpowiadającej mniej więcej 3,5cm, poniżej główki butelki.
11. Dodaj 1 łyżeczkę cukru (ok. 4g) lub jedną pastylkę na butelkę 0,5l – zakręć/zakapsluj, następnie potrząśnij/wywróć do góry dnem każdą z nich, aby dobrze wymieszać cukier.
12. Przechowuj butelki z dala od światła, w temperaturze pomiędzy 20 - 24°C przez 2 tygodnie.
13. Po dwóch tygodniach schłodź i wypróbuj swoje piwo.
Zestawy Mr.Beer są zaprojektowane do wyprodukowania 8,5 L piwa bez potrzeby dodawania cukru/glukozy lub ekstraktu słodowego. Jeżeli chcesz wyprodukować większą ilość piwa zalecane jest jednak dodać do fermentacji cukier, glukozę lub ekstrakt słodowy. Piwo zrobione zgodnie z instrukcją powinno zawierać 5,5% alkoholu.
W instrukcji nie wspomniano o rurce fermentacyjnej ponieważ producent przewidział produkcje tego piwa w swoim 15L fermentorze, w którym nie ma potrzeby jej używania. Jeżeli korzystamy jednak ze swojego fermentora – użycie rurki jest jak najbardziej wskazane.
Jako jedyni w Polsce oferujemy serię produktów MrBeer firmy Coopers.