Uwaga! W razie pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt pod numer tel: 660-261-382

Promocje
Bulldog - Premium Bitter 1,75kg
Bulldog - Premium Bitter 1,75kg
56,39 zł 46,89 zł
szt.
Korkownica dwuramienna ITALIA
Korkownica dwuramienna ITALIA
59,49 zł 46,49 zł
szt.
UK Brew -  European Lager 23L
UK Brew - European Lager 23L
49,99 zł 38,99 zł
szt.
Milestone - Lion's Pride
Milestone - Lion's Pride
114,98 zł 79,99 zł
szt.
Bulldog - Premium Lager 1,75kg
Bulldog - Premium Lager 1,75kg
56,39 zł 46,89 zł
szt.
Master Pint - Mexican Cerveza 23L
Master Pint - Mexican Cerveza 23L
50,98 zł 38,99 zł
szt.
 Drożdże gorzelnicze Puriferm XXL Turbo na 100 l
Drożdże gorzelnicze Puriferm XXL Turbo na 100 l
17,98 zł 13,99 zł
szt.
Prasa śrubowa do owoców fi 14cm
Prasa śrubowa do owoców fi 14cm
179,89 zł 161,89 zł
szt.
Producenci
Bestsellery
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Pure
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Pure
10,66 zł 7,85 zł
szt.
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Classic
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Classic
6,29 zł 5,85 zł
szt.
Drożdże gorzelnicze Double Snake C48 Turbo
Drożdże gorzelnicze Double Snake C48 Turbo
8,49 zł 6,45 zł
szt.
Środek klarujący Alcotec TURBO Klar 24h
Środek klarujący Alcotec TURBO Klar 24h
5,89 zł 4,89 zł
szt.
Woreczki strunowe 100x100 - 100szt
Woreczki strunowe 100x100 - 100szt
1,82 zł
kpl.
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Kontakt

Czerwona Dynia

ul. Osadnicza 35

65-785 Zielona Góra

tel: 660-261-382

Milestone - Black Pearl

AH_6698.jpg
  • promocja
Dostępność: brak towaru
Cena: 79,99 zł 114,98 zł 79.99
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Milestone
Kod produktu: MS1774

Opis

Milestone Range 3kg to zestawy piwowarskie, dzięki którym uzyskasz 23 litry pysznego piwa. Zestawy składające się wyłącznie z ekstraktu słodowego, które zawierają 3kg wysokiej jakości płynnego ekstraktu słodowego i które nie wymagają uzupełniania żadnymi innymi składnikami, z wyjątkiem wody i niewielkiej ilości cukru w celu nasycenia piwa CO2, kiedy jest ono gotowe do butelkowania lub beczkowania.

 

Przygotowanie:

Wyczyścić i wysterylizować cały sprzęt używany do warzenia piwa (całość opłukać dokładnie zimną wodą). Puszki obmyć roztworem do sterylizacji, następnie, w celu zmiękczenia ekstraktu słodowego, wstawić do gorącej wody na 10 min. Puszki wyjąć z wody i wytrzeć do sucha. Otworzyć za pomocą wysterylizowanego otwieracza do konserw i przelać ekstrakt słodowy do fermentatora. Opróżnione puszki napełnić gotującą wodą i wypłukać dokładnie resztę pozostałego na dnie ekstraktu. Używając czystej ściereczki do naczyń przytrzymać puszkę i wylać zawartość do fermentatora. Używając łyżki piwowarskiej ekstrakt wymieszać dokładnie z gorącą wodą. Dopełnić zawartość fermentatora zimną wodą tak, aby otrzymać 22,5 litrów nastawu (19 litrów dla piwa Raspberry Wheat). Przed dodaniem kilku ostatnich litrów, zaleca się sprawdzić temperaturę nastawu, która powinna wynosić 20°-25°C. Jeśli temperatura jest niższa, dodać gotującej wody aż do uzyskania odpowiednich wartości. Jeśli temperatura jest wyższa niż 25°C, dodać zimnej wody, nałożyć pokrywę i pozostawić nastaw do ostygnięcia. Proces ten można nieco przyspieszyć wstawiając fermentator do zlewozmywaka napełnionego zimną wodą. Po przygotowaniu nastawu i uzyskaniu właściwej temperatury, należy przy użyciu łyżki piwowarskiej energicznie mieszać go przez 2 min. (pozwoli to natlenić brzeczkę i usprawni proces fermentacji). Przy temperaturze nastawu wynoszącej 20°- 25°C, suche drożdże rozsypać równomiernie po powierzchni brzeczki nie mieszając jej. Zamknąć pokrywę, następnie pozostawić mały otwór tak, żeby nagromadzony podczas fermentacji dwutlenek węgla mógł się uwolnić. W czasie fermentacji temperatura nastawu powinna wynosić 17°-24°C. W ciągu 24 godz. od dodania drożdży, na brzeczce powinna pojawić się piana. Pojawienie się na brzęczce brązowych plamek jest normalnym zjawiskiem. Piwo należy pozostawić na około 7 dni do całkowitego zakończenia procesu fermentacji.

Na tym etapie warzenia należy obchodzić się z piwem bardzo ostrożnie, aby do piwa nie dostał się tlen lub bakterie przenoszone drogą kropelkową, co mogłoby spowodować utlenienie się nastawu i w konsekwencji jego popsucie. W przypadku użycia beczki z zaworem ciśnieniowym, należy dodać 80g cukru browarniczego (glukozy) do ok. 250ml gotującej wody, pozostawić do wystygnięcia i wymieszać do momentu aż cukier się rozpuści. Zlać piwo z fermentatora do beczki, starając się nie naruszyć osadu. Po napełnieniu beczki, nałożyć i zacisnąć wieko. Dodać 2g (1/2 płaskiej łyżeczki) cukru browarniczego (glukozy) do każdej z 40 wysterylizowanych butelek. Używając rurki z wężykiem zlać piwo, starając się przy tym nie naruszyć osadu, napełnić butelki pozostawiając 12mm przestrzeni w szyjce. Po napełnieniu, szczelnie zakapslować lub zakorkować butelki. Butelki lub beczkę pozostawić na 2 dni w pomieszczeniu o temp. około 17°-24°C tak, aby zawarty w piwie cukier pozwolił na dokończenie fermentacji i ostatecznie ugruntował smak piwa. Po tym czasie beczkę lub butelki przenieść w chłodne miejsce, pozwolić, żeby zawarte w nim drożdże osadziły się na dnie, a piwo dojrzało i stało się klarowne. Mimo że 13°C to idealna temperatura leżakowania, piwo może dojrzewać w wyższej temperaturze – aczkolwiek trzeba się liczyć z tym, że proces klarowania potrwa wówczas nieco dłużej. Potrzeba około 4 tygodni, żeby piwo w pełni dojrzało. Niecierpliwi mogą popróbować jego smaku już nieco wcześniej.

 

Serwowanie:

Piwo dojrzewające w butelce będzie zawierać małe ilości osadu na dnie. Nalewając piwo należy przechylić zarówno butelkę, jak i szklankę ku sobie, prostując w miarę napełniania szklankę do pozycji pionowej. Należy przerwać nalewanie kiedy osad pojawi się w szyjce butelki. Wystarczy nieco praktyki, żeby nauczyć się nalewać piwo w taki sposób, aby w butelce pozostała tylko niewielka ilość piwa z osadem. Żeby zapobiec przedostaniu się tlenu do beczki, piwo podawane z beczki powinno być pod lekkim ciśnieniem. W razie konieczności beczkę dopełnić CO2 używając do tego butli lub naboju.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl