Uwaga! W razie pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt pod numer tel: 660-261-382

Promocje
Coopers - Brew A IPA 1,7 kg
Coopers - Brew A IPA 1,7 kg
66,69 zł 62,49 zł
szt.
Bulldog - Extra Covfefe IPA 1,75kg + chmiel
Bulldog - Extra Covfefe IPA 1,75kg + chmiel
69,89 zł 58,98 zł
szt.
Bulldog - Hercule Saison 1,75kg + chmiel
Bulldog - Hercule Saison 1,75kg + chmiel
69,89 zł 58,98 zł
szt.
Drożdże gorzelnicze Alcotec Fruit & Grain
Drożdże gorzelnicze Alcotec Fruit & Grain
11,98 zł 9,99 zł
szt.
Simply - Lager 1,8kg
Simply - Lager 1,8kg
52,98 zł 39,99 zł
szt.
Biowin esencja smakowa Whisky 40ml
Biowin esencja smakowa Whisky 40ml
6,13 zł 5,69 zł
szt.
Bulldog - Crazy Batch Bitter 1,75kg + chmiel
Bulldog - Crazy Batch Bitter 1,75kg + chmiel
69,89 zł 58,98 zł
szt.
Bulldog - Elusive Snark Stout 1,75kg + chmiel
Bulldog - Elusive Snark Stout 1,75kg + chmiel
69,89 zł 58,98 zł
szt.
Bulldog - Mad Bad Lager 1,75kg + chmiel
Bulldog - Mad Bad Lager 1,75kg + chmiel
69,89 zł 58,98 zł
szt.
Muntons - Polepszacz piwa domowego ENHANCER 1kg
Muntons - Polepszacz piwa domowego ENHANCER 1kg
23,69 zł 18,98 zł
szt.
Chmiel w granulacie Citra US 100g 2016 AMERYKA
Chmiel w granulacie Citra US 100g 2016 AMERYKA
24,98 zł 20,89 zł
szt.
Producenci
Bestsellery
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Pure
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Pure
10,66 zł 7,85 zł
szt.
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Classic
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Classic
6,29 zł 5,39 zł
szt.
Drożdże gorzelnicze Double Snake C48 Turbo
Drożdże gorzelnicze Double Snake C48 Turbo
8,49 zł 6,45 zł
szt.
Środek klarujący Alcotec TURBO Klar 24h
Środek klarujący Alcotec TURBO Klar 24h
5,89 zł 4,89 zł
szt.
Woreczki strunowe 80x120 - 100szt
Woreczki strunowe 80x120 - 100szt
1,63 zł
kpl.
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Kontakt

Czerwona Dynia

ul. Osadnicza 35

65-785 Zielona Góra

tel: 660-261-382

Simply - Lager 1,8kg

AH_7955.jpg
  • promocja
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: do 48 godzin
Cena: 39,99 zł 52,98 zł 39.99
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Ritchies
Kod produktu: SIMPLY1260

Opis

Pełny, złocisty, rześki Lager – lekki i orzeźwiający z nutami miodu i długim gorzko-słodkim finishem. Jest to produkt angielskiej firmy Ritchie służący do przygotowania 23 litrów piwa.

 

INSTRUKCJA WARZENIA PIWA DOMOWEGO – ZESTAWY SIMPLY

 

ROZPOCZĘCIE:

Wyczyścić i wysterylizować pojemnik fermentacyjny, pokrywę i łyżkę piwowarską za pomocą sterylizatora, następnie opłukać akcesoria czystą wodą. Wyjąć saszetkę z drożdżami piwnymi umieszczoną w dolnej części opakowania. Opakowanie z ekstraktem wstawić na 15min. do gorącej wody, żeby zmiękczyć jego zawartość. Otworzyć opakowanie i wlać ekstrakt słodowy do wysterylizowanego fermentatora. Opakowanie z resztą ekstraktu przepłukać ciepłą wodą i wlać resztę ekstraktu do fermentatora. Zagotować 3 litry wody i wlać do fermentatora. Dodać 1kg cukru browarniczego – dekstrozy lub 1kg polepszacza do piwa dla uzyskania lepszego smaku, po czym wymieszać do rozpuszczenia. (Nie używać polepszacza dla piw bezglutenowych.) Nastaw dopełnić zimną wodą do uzyskania 23 litrów objętości i całość dokładnie wymieszać. Upewnić się, że temperatura nastawu wynosi poniżej 25℃, po czym dodać zawartość saszetki z drożdżami piwnymi i delikatnie wymieszać. Umocować rurkę fermentacyjną na pokrywie fermentatora, założyć pokrywę i szczelnie zamknąć fermentator. Żeby zabezpieczyć nastaw przed natlenieniem, rurkę fermentacyjną napełnić do połowy wodą.

 

FERMENTACJA:

Pojemnik fermentacyjny ustawić na łatwo zmywalnej powierzchni – w pierwszych dniach fermentacji może pojawić się piana, co jest zjawiskiem naturalnym. Przez co najmniej 8 dni temperatura nastawu powinna wynosić 20-25℃ (patrz informacje poniżej dotyczące kegowania lub butelkowania piwa). Kontrola temperatury wpływa znacząco na jakość piwa i pozwala określić jak długo przebiega fermentacja. Jeśli temperatura utrzyma się na poziomie poniżej 20℃, proces fermentacji będzie trwał znacznie dłużej niż 8 dni. Przy temperaturze poniżej 15℃ fermentacja ustanie całkowicie. Jeśli temperatura spadnie poniżej 20℃, można użyć poduszki grzewczej, żeby podnieść temperaturę nastawu. Temperatura powyżej 25℃ wpłynie znacząco na obniżenie jakości piwa (dotyczy szczególnie lagerów).

 

KEGOWANIE/BECZKOWANIE PIWA:

Po 8 dniach zlać piwo do wysterylizowanego kega lub wysterylizowanej beczki nie naruszając przy tym osadu. Do lagerów dodać 160g cukru, do piw typu ale i bitter dodać 100g cukru. Ustawić w ciepłym miejscu i pozostawić na 5 dni do fermentacji wtórnej. Następnie przenieść w chłodne miejsce i pozostawić na 7 dni do wyklarowania. Sposób podawania i przechowywania – patrz informacje zamieszczone poniżej.

 

BUTELKOWANIE PIWA:

Zestawy zawierają złożony ekstrakt słodowy charakteryzujący się dłuższym okresem fermentacji. Jeśli temperatura jest niższa niż 20℃, nastaw będzie fermentował przez co najmniej 8 dni. Brak bąbelków w rurce fermentacyjnej i wartość ciężaru właściwego utrzymująca się na takim samym poziomie przez 48 godzin oznaczają, że fermentacja dobiegła końca. Po 8 dniach dokładnie sprawdzić ciężar właściwy (C.W.) nastawu używając do tego celu cukromierza i zapisać wynik. W 10. dniu ponownie sprawdzić poziom C.W. Jeśli poziom jest ten sam (lub wyższy), należy rozpocząć butelkowanie. Jeśli poziom jest niższy, pozostawić do fermentacji i co dwa dni kontrolować poziom C.W. aż do uzyskania jednakowych wartości. C.W. musi pozostawać na tym samym poziomie przed rozpoczęciem butelkowania.

UWAGA: przed rozpoczęciem butelkowania ciężar właściwy musi utrzymywać się przez 48 godzin na tym samym poziomie. Nie należy butelkować piwa przed zakończeniem procesu fermentacji. Używać wyłącznie butelek z zamknięciem pałąkowym lub koronowym (kapsel). Sprawdzić, czy butelki nie są uszczerbione lub pęknięte. Można również używać butelek do piwa typu PET. Wyczyścić i wysterylizować butelki i rurkę do zlewania piwa. Piwo zlać do butelek pozostawiając w szyjce 5cm wolnej przestrzeni. Przed zamknięciem butelek dodać 1 czubatą łyżeczkę cukru na 500ml piwa lager lub 1 płaską łyżeczkę na 500ml w przypadku innych rodzajów piw. Zamknąć szczelnie butelki, pozostawić na 5 dni w ciepłym miejscu, po czym przenieść w ciemne i chłodne miejsce do wyklarowania.

 

PODAWANIE I PRZECHOWYWANIE:

Piwo nadaje się do spożycia zaraz po wyklarowaniu. Jeśli chcemy, żeby piwo stało się nieco łagodniejsze w smaku, należy pozostawić je w ciemnym i chłodnym miejscu na kolejne 2 tygodnie. Podawać schłodzone. Piwa butelkowane należy nalewać bardzo powoli i ostrożnie tak, aby nie naruszyć znajdującego się na dnie butelki osadu.

 

SKŁADNIKI:

EKSTRAKT SŁODOWY (JĘCZMIEŃ), EKSTRAKT CHMIELOWY, DROŻDŻE SUSZONE

 

 

INFORMACJA O ALERGENACH: Patrz składniki wyróżnione grubą czcionką.

Wartość odżywcza /100 g

Energia

315 kcal

1330 kJ

Tłuszcz

w tym kwasy nasycone

0 g

0 g

Węglowodany

w tym cukry

72,7 g

42,8 g

Białko

4,0 g

Sól

Śladowe ilości

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl