Ksylitol brzozowy fiński 1kg
Opis
Ksylitol to substancja, która w naturalnej formie, występuje w owocach włóknistych, kolbach kukurydzy oraz w drzewach liściastych, np. w brzozie. Wykorzystywany w dietach, ale również jest niezbędnym dodatkiem w winiarstwie czy piwowarstwie, gdy chcemy dosłodzić trunek bez wznawiana fermentacji i podnoszenia zawartości alkoholu.
Oferowany ksylitol jest pozyskiwany z brzozy. Ksylitol ma o 40 % mniejszą kaloryczność i o 75 % mniej węglowodanów od sacharozy i jest absorbowany i powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, dzięki czemu posiada indeks glikemiczny ponad 14-krotnie niższy od powszechnie spożywanego cukru buraczanego. Spożywanie żywności czy napojów zawierających ksylitol zamiast cukru prowadzi do mniejszego wzrostu poziomu glukozy we krwi po ich spożyciu niż po spożyciu żywności, napojów zawierających cukier. Ksylitol należy wprowadzać do diety stopniowo, zaczynając od małych ilości. Zbyt duże spożycie może wywołać efekt przeczyszczający. Nie zaleca się podawania produktu małym dzieciom.
Ksylitol z wyglądu i smaku przypomina zwykły cukier. Jego działanie jest jednak zupełnie inne. Jest to alkohol cukrowy, który chroni przed spustoszeniami w organizmie, jakie powoduje spożywanie zwykłego cukru.
Składniki:
Ksylitol
Masa netto: 1000 g
Stosowanie:
Idealny do wszelkiego rodzaju ciast, wypieków czy przetworów owocowych, ponieważ jest odporny na działanie wysokich temperatur i nie traci przez to swoich naturalnych właściwości. Jako zamiennik tradycyjnego cukru, można go użyć do słodzenia herbaty, kawy i innych napojów.
Rodzaj opakowania:
Produkt jest pakowany w grube opakowania typu „doypack” posiadające zapięcie strunowe, zgrzewane w celu zachowania świeżości. Struna pozwala na wielokrotne otwieranie i zamykanie opakowania. Sposób pakowania przedstawia zdjęcie poglądowe na aukcji.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Informacje o alergenach:
Produkt może zawierać śladowe ilości produktów pakowanych w zakładzie, m.in. różne orzechy, sezam, soja, produkty zawierające gluten.