Uwaga! W razie pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt pod numer tel: 660-261-382, lub drogą mailową: biuro@czerwonadynia.pl

Promocje
Pojemnik fermentacyjny 15L transparentny NAWIERCONY
Pojemnik fermentacyjny 15L transparentny NAWIERCONY
21,97 zł 17,97 zł
szt.
Multimierz cukromierz winomierz 3w1
Multimierz cukromierz winomierz 3w1
15,89 zł 11,85 zł
szt.
Zestaw do obciągu wina piwa wężyk + zacisk + uchwyt
Zestaw do obciągu wina piwa wężyk + zacisk + uchwyt
15,98 zł 13,42 zł
szt.
Środek dezynfekujący CHEMIPRO OXI 1kg
Środek dezynfekujący CHEMIPRO OXI 1kg
46,49 zł 39,98 zł
szt.
Szpagat jutowy 250g 120mb
Szpagat jutowy 250g 120mb
4,39 zł 3,49 zł
szt.
Worki strunowe 250x350 - 100szt NAJTANIEJ
Worki strunowe 250x350 - 100szt NAJTANIEJ
16,38 zł 14,73 zł
kpl.
Viking Słód Jęczmienny Pale Ale 1kg ZEŚRUTOWANY
Viking Słód Jęczmienny Pale Ale 1kg ZEŚRUTOWANY
4,39 zł 3,99 zł
szt.
Drożdże gorzelnicze Puriferm XXL Turbo na 100L
Drożdże gorzelnicze Puriferm XXL Turbo na 100L
17,85 zł 16,49 zł
szt.
Termometr Szpilkowy Elektroniczny -50°C +300°C
Termometr Szpilkowy Elektroniczny -50°C +300°C
15,98 zł 12,49 zł
szt.
Suszarka z ociekaczem FIX 80 butelek
Suszarka z ociekaczem FIX 80 butelek
51,98 zł 44,49 zł
szt.
Szczotka do butelek 1L - poliamid włosie końskie
Szczotka do butelek 1L - poliamid włosie końskie
9,99 zł 8,98 zł
szt.
Producenci
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Kontakt

Czerwona Dynia

ul. Sikorskiego 23

66-200 Świebodzin

tel: 660-261-382

Multimierz alkoholomierz winomierz cukromierz HIT!

Dostępność: brak towaru
Cena: 16,26 zł 16.26
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
Ocena: 0
Producent: Browin
Kod produktu: 405551

Opis

Wskaźnik służący do pomiaru stężenia cukru w moszczu lub brzeczce piwnej wyrażonego w g/l lub w stopniach Ballinga oraz do określenia potencjalnej zawartości alkoholu w winie lub piwie (%). 
Jeden stopień Ballinga (1°Blg) odpowiada w przybliżeniu 10g cukru w 1l soku (moszczu). 
Urządzenie to skalowane jest w temperaturze 20°C. 

 

GŁÓWNE ELEMENTY MIERNIKA

- pływak (areometr) z naniesionymi trzema skalami (dla stężenia cukru g/l oraz w stopniach Blg), oraz potencjalnej zawartości alkoholu w %, 
- probówka - do przeprowadzenia pomiaru, 

 

BADANIE MOSZCZU 

W celu dokonania pomiaru probówkę należy wypełnić do 2/3 wysokości analizowanym moszczem lub brzeczką piwną. Płyn nie powinien zawierać cząstek stałych i pęcherzyków gazu. Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce pływak unosił się swobodnie, nie dotykał dna i ścianek probówki.

 

Przykład:

Załóżmy, że odczyt wyniósł dla badanego moszczu 20 stopni Blg, co odpowiada zawartości 200g/l cukru i oznacza, że potencjalna zawartość alkoholu w winie wynosić będzie 9,6 %. 

UWAGA: 

Dla ułatwienia, na skali zaznaczono różnymi kolorami zakresy początkowych stężeń cukru w moszczu, dla różnego rodzaju win, które chcemy otrzymać: 

- obszar bordowy (22 - 25 Blg°) - wina deserowe (słodkie), 
- obszar żółty (15 - 22 Blg°) - wina stołowe (wytrawne),

Dla prawidłowego przebiegu fermentacji ważnym jest by stężenie cukru przed jej rozpoczęciem NIE przekroczyło 22 do 25 Blg°. Jeżeli preferujesz wina bardzo słodkie dodawaj cukier w kilku porcjach np.: w 1, 5 i 12-tym dniu fermentacji. Wino można również dosłodzić po zakończeniu fermentacji. 

 

BADANIE BRZECZKI PIWNEJ 

Pomiaru zawartości cukru w brzeczce piwnej dokonuje się w analogiczny sposób jak dla nastawu wina. Na skali zaznaczono zakres zalecanych początkowych stężeń cukru w brzeczce kolorem bursztynowym (8 - 10 Blg°). Fermentację brzeczki piwnej uznaje się za zakończoną gdy odczyt mieści się w przedziale oznaczonym kolorem zielonym (0 - 2 Blg°).

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl