Uwaga! W razie pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt pod numer tel: 660-261-382

Promocje
Zestaw piwowarski MIKROBROWAR - ŚREDNI
Zestaw piwowarski MIKROBROWAR - ŚREDNI
239,99 zł 199,99 zł
szt.
Zestaw piwowarski MIKROBROWAR - DUŻY
Zestaw piwowarski MIKROBROWAR - DUŻY
359,89 zł 299,99 zł
szt.
Zestaw winiarski Magnum Pinot Grigio 1,7kg
Zestaw winiarski Magnum Pinot Grigio 1,7kg
79,21 zł 59,99 zł
szt.
Kuchenka turystyczna pod kartusz
Kuchenka turystyczna pod kartusz
65,39 zł 39,99 zł
szt.
Kuchenka turystyczna pod kartusz i butlę
Kuchenka turystyczna pod kartusz i butlę
69,89 zł 44,99 zł
szt.
Drożdże gorzelnicze Alcotec Huzar Turbo 20%
Drożdże gorzelnicze Alcotec Huzar Turbo 20%
11,56 zł 8,99 zł
szt.
Zestaw piwowarski MIKROBROWAR - MAŁY
Zestaw piwowarski MIKROBROWAR - MAŁY
169,99 zł 139,99 zł
szt.
Środek dezynfekujący Neodetersol Vetro 1kg
Środek dezynfekujący Neodetersol Vetro 1kg
24,69 zł 18,49 zł
szt.
Ekstrakt słodowy JASNY 0,5kg
Ekstrakt słodowy JASNY 0,5kg
15,49 zł 11,12 zł
szt.
Chlorella w proszku 500g
Chlorella w proszku 500g
62,49 zł 36,49 zł
szt.
Ekstrakt słodowy CIEMNY 0,5kg
Ekstrakt słodowy CIEMNY 0,5kg
16,96 zł 13,21 zł
szt.
Producenci
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Kontakt

Czerwona Dynia

ul. Sikorskiego 23

66-200 Świebodzin

tel: 660-261-382

Zestaw winiarski Australian Blend White Table Wine

Zestaw winiarski Australian Blend White Table Wine
  • promocja
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: do 48 godzin
Cena: 119,98 zł 159,89 zł 119.98
ilość szt.
Zyskujesz 1 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Hambleton Bard
Kod produktu: 14001

Opis

Australian Blend White Table Wine - Białe wino stołowe na wzór win australijskich.

Nasz zestaw do przygotowania wina białego na wzór win australijskich pozwala stworzyć półwytrawne wino stołowe, rześkie o bardzo dobrze zrównoważonej kwasowości. To dobry wybór zarówno w połączeniu z posiłkiem, jak i bez posiłku. Opakowanie zawiera wszystkie niezbędne składniki – wystarczy dodać wodę, żeby otrzymać 23 litry orzeźwiającego białego wina stołowego w stylu win z regionów winiarskich Nowego Świata.

Wino gotowe w 7 dni.

 

ZESTAWY DO PRZYGOTOWANIA AUSTRALIJSKIEGO WINA DOMOWEGO (AUSTRALIJSKI BLEND):

 

Koncentraty do przygotowania AUSTRALIJSKIEGO WINA domowego zawierają naturalny sok winogronowy. Drożdże winiarskie i pożywki do drożdży używane w zestawach są wynikiem naszych wieloletnich doświadczeń i pomagają zachować oryginalne właściwości winogron podczas szybkiego procesu fermentacji. W rezultacie otrzymujemy wyśmienite wino wzorowane na styl win wytwarzanych w australijskich winnicach. Wszystkie składniki wykorzystywane w zestawie są składnikami najwyższej jakości – jeśli chodzi o nasze produkty, nie uznajemy kompromisów. Życzymy powodzenia w przygotowywaniu pierwszego jakościowego wina domowej roboty!

 

Niezbędne składniki:

-        Fermentator, 25-33 litry. Najlepszym rozwiązaniem jest duże wiadro ze skalą oraz szczelnie zamykanym wiekiem.

-        Rurka fermentacyjna dopasowana do frementatora.

-        Wężyk do zlewania i butelkowania wina.

 

Ważne informacje:

Niesłychanie istotną rzeczą jest bardzo dokładna sterylizacja wszystkich urządzeń. Do odkażania sprzętu winiarskiego najlepiej nadają się dobrej jakości sterylizatory lub środki czyszczące używane do robienia wina lub warzenia piwa domowego. Do zlewania wina potrzebny będzie dodatkowo 33-litrowy fermentator (wiadro). Głównym przyrządem służącym do wykonywania pomiarów jest hydrometr, który pozwala ustalić kiedy zakończył się proces fermentacji, określić poziom alkoholu, dostosować poziom nasycenia cukrem itp. Hydrometr jest przydatny także do warzenia piwa domowym sposobem. Do butelkowania należy używać wyłącznie dobrej jakości korków lub butelek z zamknięciem patentowym. Do korkowania najlepiej używać korkownicy dwuramiennej, która zaoszczędzi dużo pracy i zmniejszy ryzyko uszkodzenia korka.

 

 

  1. Rozpoczęcie

Przelać sok winogronowy do fermentatora i dopełnić naczynie ciepłą wodą (20-30℃) do łącznej objętości 23 litrów. Wsypać zawartość saszetki nr 1 (drożdże winiarskie) (dla 4- i 7-dniowego zestawu – drożdże/pożywka). Nastaw dobrze wymieszać, następnie założyć rurkę fermentacyjną do połowy napełnioną wodą. Naczynie pozostawić w bezpiecznym miejscu na wypadek wycieku lub nadmiernego spienienia nastawu. Fermentacja powinna rozpocząć się w ciągu 24 godzin. Na powierzchni nastawu pojawi się piana, a w rurce fermentacyjnej woda zacznie bulgotać.

 

  1. Fermentacja

Najlepszą temperaturą dla fermentacji jest temperatura pokojowa lub wyższa (21-27℃). Nastaw należy pozostawić do zakończenia fermentacji, tj. do czasu, gdy na jego powierzchni zniknie piana, a woda w rurce fermentacyjnej przestanie bulgotać. Typowe okresy fermentacji:

Australijski Blend      Zestaw 7-dniowy:                  5 dni (6 dni od chwili rozpoczęcia)

 

  1. Stabilizacja i klarowanie

Najpierw sprawdzić poziom cukru resztkowego. Hydrometr powinien wskazywać wartości poniżej 1000, a wino powinno być wytrawne w smaku. W razie wątpliwości, NALEŻY zaprzestać dalszych czynności i odczekać jeszcze kilka dni, a następnie ponownie sprawdzić nastaw. W razie wątpliwości należy skontaktować się z ekspertem. Za pomocą wężyka zlać wino do drugiego fermentatora, starając się nie naruszyć przy tym osadu. Dodać saszetkę nr 2 (stabilizator) i saszetkę nr 3 (środek klarujący A). Dobrze wstrząsnąć lub wymieszać, żeby pozbyć się CO2. Czynność tę kilkakrotnie powtórzyć. Odczekać co najmniej 3 godziny (maks. 24 godz.), następnie dodać saszetkę nr 4 (środek klarujący B). Lekko wstrząsać lub mieszać przez 10-15 sekund, następnie pozostawić do wyklarowania ustawiając wino na podwyższeniu (np. na stole) tak, żeby można je było potem zlać do drugiego fermentatora. Zazwyczaj po 24-48 godzinach wino powinno być wyklarowane. Zdarza się, że proces klarowania może potrwać dłużej.

 

  1. Klarowanie i butelkowanie

Wino zlać do drugiego fermentatora bez naruszenia osadu. Dodać saszetkę/ saszetki zawierającą(-e) ekstrakt (dotyczy wyłącznie wybranych rodzajów). Dobrze wstrząsnąć lub wymieszać, żeby całkowicie usunąć CO2. Teraz można już rozpocząć butelkowanie wina. Aby całkowicie usunąć CO2 z butelek (pozostałość CO2 spowoduje, że wino będzie lekko musujące), należy przed butelkowaniem pozostawić wino na 24 godziny. Wino jest już gotowe do spożycia. Odstawienie wina na kilka tygodni sprawi, że stanie się ono jeszcze lepsze.

 

SKŁADNIKI ZAWARTE W SASZETKACH:

  1. Drożdże winiarskie (dla wersji 7-dniowej saszetka zawiera również pożywkę dla drożdży)
  2. Stabilizator (E202, E224)
  3. Środek do klarowania A (Kiselsol)
  4. Środek do klarowania B (Chitosan)

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl