Sok jabłkowy zagęszczony do cydru KLAROWNY 3kg Profimator
Opis
Sok jabłkowy zagęszczony - do wyrobu cydru. Zestaw 3x1kg
Koncentraty jabłkowe Profimator zostały wyprodukowane ze specjalnie wyselekcjonowanych owoców przeznaczonych do wyrobu cydru. Powstały poprzez wyciśnięcie jabłek, a następnie zagęszczenie poprzez odparowanie wody. Ta naturalna metoda pozwala na zachowanie smaku, aromatu, a także witamin i innych cennych dla naszego zdrowia elementów. Cydr powstaje w wyniku fermentacji soku z dojrzałych jabłek. Orzeźwiające właściwości trunku szybko zachęciły domowych winiarzy i piwowarów do samodzielnej produkcji.
Pakowane są aseptycznie, a więc trwale w foliowe saszetki, a następnie w kartonowe boxy po 3 jednego rodzaju. Produkt nie wymaga przechowywania w lodówce - wystarczy temperatura pokojowa.
Jeden taki zestaw przyniesie Ci od 15 do 25 litrów cydru o zawartości alkoholu do 4,5%.
RECEPTURA NA 3 KG:
W zbiorniku 25 litrów zmieszać 3 saszetki koncentratu jabłkowego i 600 g cukru. Dopełnić przegotowaną wodą do 25 litrów. Doprowadzić do temperatury 12-15 st. C. dodać drożdże np. Safcider. Fermentacja 8 dni w temperaturze 12-15 st. C. Wychłodzić przez 7 dni w temp. max. 4 st. C. Rozlać do butelek. Dodać 4 g cukru na butelkę cydru lub 8 g koncentratu jabłkowego (duża łyżka stołowa). Leżakować min. 2 tygodnie w temp. do 5 st. C.