Sok jabłkowy zagęszczony do cydru MĘTNY Profimator
Opis
Sok jabłkowy zagęszczony (słodki, naturalnie mętny) do wyrobu cydru. Zestaw 3x1kg
Koncentraty jabłkowe Profimator zostały wyprodukowane ze specjalnie wyselekcjonowanych owoców przeznaczonych do wyrobu cydru. Powstały poprzez wyciśnięcie jabłek, a następnie zagęszczenie poprzez odparowanie wody. Ta naturalna metoda pozwala na zachowanie smaku, aromatu, a także witamin i innych cennych dla naszego zdrowia elementów. Cydr powstaje w wyniku fermentacji soku z dojrzałych jabłek. Orzeźwiające właściwości trunku szybko zachęciły domowych winiarzy i piwowarów do samodzielnej produkcji.
Pakowane są aseptycznie, a więc trwale w foliowe saszetki, a następnie w kartonowe boxy po 3 jednego rodzaju. Produkt nie wymaga przechowywania w lodówce - wystarczy temperatura pokojowa.
Jeden taki zestaw przyniesie Ci od 15 do 25 litrów cydru o zawartości alkoholu do 4,5%.
RECEPTURA NA 3 KG:
W zbiorniku 25 litrów zmieszać 3 saszetki koncentratu jabłkowego i 600 g cukru. Dopełnić przegotowaną wodą do 25 litrów. Doprowadzić do temperatury 12-15 st. C. dodać drożdże np. Safcider. Fermentacja 8 dni w temperaturze 12-15 st. C. Wychłodzić przez 7 dni w temp. max. 4 st. C. Rozlać do butelek. Dodać 4 g cukru na butelkę cydru lub 8 g koncentratu jabłkowego (duża łyżka stołowa). Leżakować min. 2 tygodnie w temp. do 5 st. C.