Drożdże gorzelnicze Spiritferm Turbo Fruit + pektolaza
Opis
Drożdże Spiritferm Turbo Fruit nadają się do zrobienia koniaku, brandy, calvadosu czy innych destylatów owocowych. Są specjalnie wyselekcjonowane i wysoko alkoholizujące (do 18%). Przeznaczone do fermentacji nastawów owocowych, ukierunkowane na uwydatnienie aromatów owoców użytych do fermentacji. Zestaw zawiera dawkę enzymów ułatwiających fermentację owoców. Opakowanie na 25 litrów nastawu owocowego.
Optymalna temperatura fermentacji 20-27 st. C, w temperaturze 25 st. C – czas fermentacji 4-6 dni. Należy pamiętać, aby temperatura nastawu nie przekroczyła 35 st.C. Aby otrzymać 18% alkoholu, moszcz owocowy należy uzupełnić syropem cukrowym. Ilość cukru jaka należy zastosować to około 200-300g na 1litr moszczu (w zależności od rodzaju użytych owoców).
Instrukcja:
Drożdże dodajemy bezpośrednio do nastawu o temperaturze około 30 st. C, następnie całość należy dokładnie wymieszać.
Skład: drożdże szczep Saccharomyces Bayanus, pożywka, witaminy i mikroelementy oraz enzymy.
Masa netto: 40g