BLOG
Promocje
Aparat filtracyjny MK4 do wina piwa soków
Aparat filtracyjny MK4 do wina piwa soków
73,87 zł 62,98 zł
szt.
Biowin esencja smakowa Żurawina 40ml
Biowin esencja smakowa Żurawina 40ml
7,25 zł 6,69 zł
szt.
Biowin esencja smakowa Whisky 40ml
Biowin esencja smakowa Whisky 40ml
7,25 zł 6,69 zł
szt.
Biowin esencja smakowa Gorzka Staropolska 40ml
Biowin esencja smakowa Gorzka Staropolska 40ml
7,25 zł 6,69 zł
szt.
Biowin esencja smakowa Pigwówka Bieszczadzka 40ml
Biowin esencja smakowa Pigwówka Bieszczadzka 40ml
7,25 zł 6,69 zł
szt.
Biowin esencja smakowa Gruszkówka 40ml
Biowin esencja smakowa Gruszkówka 40ml
7,25 zł 6,69 zł
szt.
Biowin esencja smakowa Czekolada 40ml
Biowin esencja smakowa Czekolada 40ml
7,25 zł 6,69 zł
szt.
Biowin esencja smakowa Stary Dąb 40ml
Biowin esencja smakowa Stary Dąb 40ml
9,32 zł 8,74 zł
szt.
Biowin esencja smakowa Wiśniówka 40ml
Biowin esencja smakowa Wiśniówka 40ml
7,25 zł 6,69 zł
szt.
Biowin esencja smakowa Kawa 40ml
Biowin esencja smakowa Kawa 40ml
7,25 zł 6,69 zł
szt.

Ile cukru do wina, żeby uzyskać wino doskonałe? Kilka sprawdzonych porad!

0

Osoby stawiające pierwsze kroki w tworzeniu domowego wina bardzo często zastanawiają się nad składem nastawy, tak, żeby rezultat spełnił oczekiwania. Szczególnie ciekawym składnikiem każdego wina jest cukier, który jest obowiązkowym składnikiem nawet wytrawnego wina. Podpowiadamy, ile cukru do wina dać, w zależności od tego, czy ma być ono wytrawne, czy też słodkie.

Po co cukier w winie?

Choć wydawać by się mogło, że cukier odpowiada w szczególności za odczuwanie słodkiego smaku w takich trunkach jak domowe wino, jednak przede wszystkim chodzi o… procenty. Sacharoza jest składnikiem, który fermentuje, i to z niego powstaje alkohol. W zależności od poziomu tolerancji drożdży, każdy dodatek cukru będzie podnosił ogólną zawartość alkoholu w gotowym trunku.

Najważniejsza zasada

Określoną procentowość wina, gdy mamy do dyspozycji drożdże mające odpowiednią tolerancję, można uzyskać dość łatwo stosując uniwersalny przelicznik. Na jeden procent alkoholu w litrze wina należy dodać do nastawy 17 gramów cukru. Oczywiście, w zależności od objętości nastawy należy dodać proporcjonalnie więcej sacharozy. Dla przykładu: gdy w fermentorze znajduje się 10 litrów płynu, a my chcemy mieć wino o zawartości 15% alkoholu, należy dodać 2550 gramów cukru. Oczywiście, należy wziąć pod uwagę także cukier naturalnie znajdujący się w owocach.

Ile cukru do wina? Cukromierz pomoże zdecydować!

Każdy pasjonat domowego winiarstwa może zaopatrzyć się w bardzo praktyczne narzędzie – cukromierz. Najczęściej pokazuje on wynik stężenie cukru w gramach na litr bądź w stopniach Ballinga. To bardzo przydatne, ponieważ w soku znajduje się cukier pochodzący z owoców, więc dodatek sacharozy powinien go uzupełnić do wspomnianego wyżej przelicznika. Cukromierz może mieć też inne funkcjonalności, multimierza i winomierza, które pomagają określić ostatecznie, czy wino jest słodkie, czy też wytrawne. Sprawdzenie parametrów moszczu ułatwia określenie momentu przerwania procesu fermentacji.

Nie cały cukier na raz

Warto pamiętać, że najlepszym postępowaniem jest dodawanie cukru stopniowo, w kilku partiach. Wyliczoną wcześniej masę cukru można rozdzielić na dwie lub więcej porcji i dodawać je kolejno, co kilka dni, gdy poprzedni cukier został już wykorzystany przez drożdże i powstał alkohol.

Komentarze do wpisu (0)

Artykuły
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl