BLOG
Promocje
Master Pint -  European Lager 23L
Master Pint - European Lager 23L
55,59 zł 52,99 zł
szt.
Ekstrakt słodowy niechmielony JASNY 1,2kg BREWA
Ekstrakt słodowy niechmielony JASNY 1,2kg BREWA
16,98 zł 15,89 zł
szt.
Ksylitol brzozowy fiński 1kg
Ksylitol brzozowy fiński 1kg
39,49 zł 28,75 zł
szt.
Erytrol naturalny słodzik 1kg
Erytrol naturalny słodzik 1kg
26,39 zł 21,49 zł
Polepszacz do piwa Enhancer 1kg
Polepszacz do piwa Enhancer 1kg
18,79 zł 15,49 zł
szt.
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Classic
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Classic
8,95 zł 8,38 zł
szt.
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Classic 3szt
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Classic 3szt
26,89 zł 24,89 zł
kpl.
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Classic 5szt
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Classic 5szt
44,36 zł 41,07 zł
kpl.
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Classic 10szt
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Classic 10szt
87,81 zł 81,29 zł
kpl.
Hibiskus kwiat 1 kg
Hibiskus kwiat 1 kg
22,29 zł 15,98 zł
szt.
Żurawina suszona cięta 1 kg
Żurawina suszona cięta 1 kg
28,49 zł 21,79 zł
szt.
Bestsellery
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Classic
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Classic
8,95 zł 8,38 zł
szt.
Pojemnik fermentacyjny 33L transparentny ze skalą
Pojemnik fermentacyjny 33L transparentny ze skalą
22,97 zł 19,99 zł
szt.
Wężyk silikonowy fi 8/10mm - długość 1mb
Wężyk silikonowy fi 8/10mm - długość 1mb
4,23 zł 3,89 zł
szt.

Ile cukru dodać do wina?

0
Ile cukru dodać do wina?

Ile cukru dodać do wina? To zależy od tego, jakie wino chcemy uzyskać. Szaptalizacja, czyli dosładzanie, jest stosowana w chłodnych regionach Europy, ponieważ winogrona w takim klimacie mają mniej cukru. Mimo, że sacharoza nie występuje naturalnie w winogronach, to jej dodanie nie ma wpływu na aromat wina, ponieważ podczas fermentacji rozszczepia się ona na glukozę i fruktozę, które występują w owocach.

Jeśli dodamy 1 kg cukru to objętość nastawu zwiększy się o około 0,6 litra. Nie możemy jednak dodać bezpośrednio samego cukru do moszczu, ponieważ może wraz z osadem osiąść na dnie i nie zostanie przefermentowany.

 

Syrop cukrowy

Przed dodaniem cukru, należy go rozpuścić w przegotowanej wodzie lub w niewielkiej ilości moszczu. Taki syrop cukrowy uzyskamy dodając 1 kg cukru do około 0,5 l wody.

Cukier w moszczu przerabiany jest przez drożdże na alkohol. Im więcej cukru, tym większa ilość alkoholu zostanie wytworzona. Należy jednak pamiętać, że zbyt duża ilość cukru może sprawić, że fermentacja w ogóle nie wystartuje. Dlatego nie dajemy od razu całego cukru do nastawu. Najlepiej jest rozłożyć go na 2-3 części i dodać je w późniejszym etapie fermentacji. Z 1 kg cukru powstaje około 0,6l alkoholu czyli około 0,5 kg alkoholu.

 

Pomiar cukromierzem

Przy produkcji wina niezbędne jest używanie cukromierza, który określając gęstość cieczy w przybliżeniu określa zawartość cukru. Im więcej cukru, tym ciecz będzie cięższa i będzie mieć większą gęstość. Przy użyciu cukromierza należy pamiętać aby był czysty i suchy, natomiast ciecz powinna być jak najbardziej klarowna i nie posiadać grubych cząstek moszczu a badana ciecz powinna mieć temperaturę pokojową. W innym wypadku trzeba ją ochłodzić lub ogrzać.

 

Dosładzanie moszczu

Zanim dosłodzimy świeży moszcz, należy cukromierzem sprawdzić ile jest w nim cukru. W tym celu należy przefiltrować odpowiednią ilość moszczu, która posłuży nam do badania. Dalej należy obliczyć ile cukru jest nam potrzebne do dosłodzenia moszczu.

 

1l alkoholu uzyskuje się z 1,7 kg cukru.

 

Na podstawie tego, obliczamy ile powinno być cukru w nastawie:

 

wina lekkie – 7-9% alkoholu – 70-90ml alkoholu w 1 l wina – cukier 70x1,7 = 119g do 90 x 1,7 = 153g/l

 

wina stołowe – 9-13% alkoholu – 90-130ml alkoholu w 1 l wina – cukier 90 x 1,7 = 153g/l do 130 x 1,7= 221g/l

 

wina deserowe – 13-18% alkoholu – 130-180 ml alkoholu w 1l wina – cukier 130 x 1,7 = 221g do 180 x 1,7 = 306g/l

(źródło: J. Cieślak, Domowy wyrób win, Warszawa, 1989)

 

Ale jak już napisałam wcześniej nie dodajemy od razu całego cukru. Najlepiej dodać go w 2-3 porcjach. Poza tym cukier ten jest tylko do przerobienia na alkohol. Nigdy jednak nie wiadomo jak fermentacja przebiegnie i ile cukru zostanie przefermentowane, dlatego cukier, który ma nadać słodki smak, możemy dodać już do gotowego wina.

 

Komentarze do wpisu (0)

Artykuły
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl