Alcomat GELATINE Clear żelatyna enologiczna 5g
Opis
Preparat Alcomat GELATINE Clear to wysokiej jakości żelatyna enologiczna w postaci delikatnego bezwonnego proszku do klarowania moszczy i win. Charakteryzuje się bardzo łatwą, niemal natychmiastową rozpuszczalnością nawet w zimnej wodzie. To sprawia, że jest wyjątkowo łatwa zarówno w przechowywaniu jak i stosowaniu. Posiada bardzo dużą reaktywność z taninami. Szczególnie dobrze wiąże się z najostrzejszymi, najbardziej cierpkimi taninami.
Sposób użycia:
Preparat rozpuść w wodzie w stężeniu od 5 do 10% (5-10 g na 100 ml wody). Po dodaniu uwodnionego preparatu do klarowanej cieczy, powoli dokładnie wymieszaj nastaw. Klarowanie trwa 24 do 48 godzin w zależności od warunków.
Sugerujemy stosowanie preparatu Alcomat GELATINE Clear w połączniu z Alcomat KISELSOL Clear (zolem krzemionkowym). Zwiększa to skuteczność (szczególnie gdy potrzebna jest redukcja zmętnień białkowych) i bezpieczeństwo klarowania oraz skraca czas procesu,
Dawkowanie
Dawka zależy od parametrów wina i waha się zazwyczaj w granicach od 5 do 20 g / 100 litrów.
Najskuteczniejsze klarowanie zachodzi przy stosowaniu kolejności:
1-Bentonit ( Alcomat Clear-G)
2-Żelatyna ( Alcomat GELATINE Clear )
3-Zol krzemionkowy ( Alcomat KISELSOL Clear )
Składniki:
Żelatyna enologiczna w proszku
Masa netto: 5g
Ilość: 1szt.
Zużyć przed końcem: data ważności i nr. partii na opakowaniu. Przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu