Alcomat KIESELSOL Clear stabilizowany zol krzemionkowy 30% 50g
Opis
Preparat Alcomat KISELSOL Clear to nieprzezroczysta ciecz o pH zbliżonym do 10, będąca koloidalną zawiesiną bardzo czystej krzemionki. Produkt ten jest stosowany w połączeniu z żelatyną w celu klarowania napojów alkoholowych. Dzięki stosowaniu preparatu osady zajmują znacznie mniejszą objętość. Kiselsol wiąże się z żelatyną, wytwarzając agregaty, które powodują szybkie klarowanie, dając niewielką ilość osadu.
Sposób użycia:
Aby zachować maksymalną skuteczność KISELSOL musi być stosowany z wysokiej jakości żelatyną przeznaczona do celów enologicznych, jak np. Alcomat GELATINE Clear . Działanie preparatów zajmuje około 15 minut. Następnie zachodzi sedymentacja. Kolejność aplikacji środków klarujących zależy od oczekiwanego efektu. Dla najbardziej efektywnego klarowania zalecamy stosowanie najpierw żelatyny a następnie zolu. W przypadku stosowania środków w odwrotnej kolejności, ryzykujemy przeklarowanie nastawu żelatyną.
Dawkowanie:
Alcomat KISELSOL Clear należy dodawać bezpośrednio do klarowanej cieczy w ilości 50-100 ml / 100 litrów. Przeciętna dawka dodawana do soku lub wina wynosi 50–70 ml / 100 litrów. Wyższe dawki są potrzebne w przypadku silnego zmętnienia lub trudności z klarowaniem.
Sugerowane proporcje gotowego środka klarującego:
10% - żelatyna enologiczna
90% - kieselsol
Np.: żelatyna 5g + kiselsol 50g
Tabela dawek żelatyny i kiselsolu z docelową wydajnością dla 100 litrów
KISELSOL – ŻELATYNA 100%
- 50 ml / 100 L - 5 g / 100 L
- 60 ml / 100 L - 6 g / 100 L
- 70 ml / 100 L - 7 g / 100 L
- 80 ml / 100 L - 8 g / 100 L
- 90 ml / 100 L - 9 g / 100 L
- 100 ml / 100 L - 10 g / 100 L
Składniki:
Czysty stabilizowany zol krzemionkowy (30%)
Masa netto: 50g
Ilość: 1szt.
Zużyć przed końcem: data ważności i nr. partii na opakowaniu. Przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu