Alcomat PIRO Ferm pirosiarczyn potasu do dezynfekcji i stabilizacji do 500L
Opis
Alcomat PIRO Ferm to środek powszechnie stosowany w przemyśle winiarskim, piwowarskim czy gorzelniczym. Produkt zapobiega rozwojowi niekorzystnej mikloflory w moszczach poddawanych fermentacji oraz zabezpiecza nastawy winiarskie przed zakażeniem. Jego dodatkową zaletą jest fakt iż eliminuje obecność dzikich drożdży. Ma postać białego krystalicznego proszku.
Jest substancją dopuszczoną do stosowania w procesie produkcji, ochrony i leczenia wina. Stosowany w kontakcie ze skórkami winogron zwiększa ekstrakcję koloru. Bardzo dobrze sprawdza się jako środek do ograniczania dynamiki fermentacji w wysokich temperaturach. Produkt po dodaniu do wina daje ponad 50 % dwutlenku siarki. Stosowany do gotowych win, zatrzymuje fermentację, stabilizuje barwę oraz klarowność.
Alcomat PIRO Ferm to również doskonały środek odkażający sprzęt winiarski , piwowarski czy gorzelniczy.
Dawkowanie:
- Stabilizacja moszczu 0,5 -1 g / litr
Odpowiednią porcję rozpuść w 50-100 ml wody, następnie dodaj do nastawu i dokładnie wymieszaj.
- Stabilizacja wina – 0,5 – 1 g / litr w zależności od pH
Odpowiednią porcję rozpuść w 50-100 ml wody, następnie dodaj do nastawu i dokładnie wymieszaj.
- Dezynfekcja sprzętu 20 g rozpuścić w 1 litrze wody
Roztworem płucz sprzęt (balony, pojemniki fermentacyjne, butelki, prasy, beczki, wcześniej umyte z użyciem detergentów i wypłukane wodą). Po płukaniu pirosiarczynem potasu nie używaj ponownie wody. Roztwór pirosiarczynu potasu jest nietrwały, dlatego należy przygotować go tuż przed jego użyciem. Po przepłukaniu roztwór nie nadaje się do ponownego zastosowania. Ze względu na charakterystyczny, ostry zapach siarkowy zaleca się stosowanie produktu wyłącznie w dobrze wentylowanych pomieszczeniach.
Skład: pirosiarczyn potasu (E224)
Waga: 50g