Alfaamylaza enzym upłynniający Alcomat Alpha Amylase Enzyme 5ml 10szt.
Opis
Alcomat Alpha Amylase Enzyme to preparat służący do upłynniania w trakcie procesu zacierania. Stosowany jest w procesie zacierania na etapie upłynniana skrobi. Działanie enzymu sprawia, że obniża się lepkość zacieru i jest on gotowy do kolejnego etapu czyli scukrzania. Optymalne warunki pracy enzymu to pH w zakresie 5,5 – 5,8. Najwygodniejszym sposobem regulacji pH w warunkach niewielkiej produkcji jest dodawanie kwasku cytrynowego. Wskazana temperatura upłynniania to 83-85°C
Schemat procesu:
Kleikowanie -> Upłynnianie -> Scukrzanie
Wskazania przy stosowaniu:
Zakres pracy dla pH: 5,2-6 pH , optymalne: 5,5-5,8 pH
Zakres pracy dla temperatury: 76–89°C , optymalne: 83–85°C
Enzymy dodawać bezpośrednio do zacieranej masy w temp 83-85° C. Upłynnianie powinno trwać około 60 minut.
Dawkowanie:
Zalecane dawkowanie to 5ml na 25-30 litrów zacieru zawierającego do 10 kg zbóż.
Skład:
Enzym alfa-amylazy
Ilość: 10szt.
Przechowywanie:
Zużyć przed końcem: data ważności i nr. partii na opakowaniu. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu ( najlepiej w lodówce ). Produkt tylko dla enologii, nie do bezpośredniego spożycia.