Drożdże do miodów pitnych Alcomat Mead Yeast 10szt
Opis
Drożdże do miodów pitnych Alcomat Mead Yeast to szlachetne drożdże dedykowane do produkcji miodu pitnego. Idealne do każdego typu miodu pitnego wg podziału na półtoraki, dwójniaki, trójniaki i czwórniaki. Drożdże pozwalają uzyskać aromatyczny i łagodny w smaku miód pitny. Nadają się również do produkcji miodów owocowych, a więc wzbogaconych sokiem owocowym.
Cechy produktu:
- aktywne suche drożdże
- opakowanie wystarcza na 25-30 litrów trunku
- szeroka temperatura fermentacji: 15-30°C
- tolerancja alkoholowa: do 18%
- łatwo klarują i tworzą zbity osad
- regularny przebieg fermentacji
- małe zapotrzebowanie na azot
Sposób użycia:
Pierwszy ( zalecany ):
Drożdże powinny zostać uwodnione w 10% wodnym roztworze cukru lub mieszaninie ½ wody i ½ moszczu. Zalecana temperatura mieszaniny to 25-30°C. Uwodnienie powinno przebiegać od 20 do 25 minut wraz z delikatnym mieszaniem. Po tym czasie roztwór wlej do pojemnika fermentacyjnego i zamieszaj.
Drugi ( szybki ):
Zawartość saszetki dodaj do pojemnika fermentacyjnego z moszczem o temperaturze 25-30 °C i wymieszaj.
Składniki:
Drożdże Saccharomyces cerevisiae (bayanus) , emulgator: monostearynian sorbitanu
Dawkowanie:
Pierwsza fermentacja: 5g / 25-30 litrów
Wznowienie fermentacji: 5-10g w zależności od warunków
Ilość: 10 szt.
Zużyć przed końcem: data ważności i nr. partii na opakowaniu. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu ( najlepiej w lodówce ). Produkt tylko dla enologii, nie do bezpośredniego spożycia.