Drożdże do restartu nastawów Coobra Restart
Opis
Drożdze przeznaczone do wznowienia fermentacji win oraz innych nastawów. Należy uwodnić drożdże przed dodaniem ich do nastawu. Istnieją dwa sposoby na ich uwodnienie.
Pierwszy sposób polega na tym, że do 200 ml wody (temp. 22-25°C) dodajemy zawartość opakowania, mieszamy i czekamy 30 minut. Po tym czasie drożdże powinny się uaktywnić (będą się pienić). Całość dodajemy do nastawu, który przestał fermentować i mieszamy.
Drugi sposób to uwodnienie drożdży z hartowaniem. Należy przygotować 100ml wody o temp. 25°C. Wsypujemy do niej zawartość torebki i mieszamy. Po 20 minutach dodajemy do drożdży łyżkę nastawu. Po piętnastu minutach kolejną łyżkę nastawu i tak co piętnaście minut przez dwie godziny. Po tym czasie drożdże są gotowe do użycia.
Opakowanie 21 g