Drożdże do restartu wina Alcomat Restart STRONG Yeast 3szt
Opis
Drożdże do wina Alcomat Restart STRONG Yeast to drożdże dedykowane do wznawiania fermentacji, która ustała. Szczep dedykowany do restartu, w wyniku zbyt wysokiej zawartości cukru, zasiarczenia, temperatury, czy zbyt dużej kwasowości w nastawie. W ciężkich przypadkach sugerujemy dodać pożywkę aby drożdże namnożyły się intensywnie i szybciej ponownie uruchomiły proces fermentacji.
Cechy produktu:
- aktywne suche drożdże
- opakowanie wystarcza na 25-30 litrów trunku
- szeroka temperatura fermentacji: 10-35°C
- tolerancja alkoholowa: do 18%
- bardzo wydajna fermentacja
Sposób użycia:
Pierwszy ( zalecany ):
Drożdże powinny zostać uwodnione w 10% wodnym roztworze cukru lub mieszaninie ½ wody i ½ moszczu. Zalecana temperatura mieszaniny to 25-30°C. Uwodnienie powinno przebiegać od 20 do 25 minut wraz z delikatnym mieszaniem. Po tym czasie roztwór wlej do pojemnika fermentacyjnego i zamieszaj.
Drugi ( szybki ):
Zawartość saszetki dodaj do pojemnika fermentacyjnego z moszczem o temperaturze 25-30 °C i wymieszaj.
Składniki:
Drożdże Saccharomyces bayanus,
Emulgator: monostearynian sorbitanu
Dawkowanie:
10g / 20-30 litrów w zależności od warunków
Ilość: 3szt.
Zużyć przed końcem: data ważności i nr. partii na opakowaniu. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu ( najlepiej w lodówce ). Produkt tylko dla enologii, nie do bezpośredniego spożycia.