Drożdże do restartu wina Alcomat Restart Yeast
Opis
Drożdże do wina Alcomat Restart Yeast to drożdże dedykowane do wznawiania fermentacji nawet w bardzo trudnych warunkach ( wysoki poziom cukrów, duże zakwaszenie moszczu, wysoki poziom zasiarczenia moszczu, wysoka klarowność moszczu ). Co bardzo ważne drożdże są neutralne pod kątem aromatycznym, nie zmieniają cech użytego surowca.
Cechy produktu:
- aktywne suche drożdże
- opakowanie wystarcza na 25-30 litrów trunku
- szeroka temperatura fermentacji: 10-35°C
- tolerancja alkoholowa: do 18%
- bardzo wydajna fermentacja
- mała produkcja piany podczas fermentacji
- dobra przyswajalność fruktozy
- niska produkcja kwasowości lotnej
Sposób użycia:
Pierwszy ( zalecany ):
Drożdże powinny zostać uwodnione w 10% wodnym roztworze cukru lub mieszaninie ½ wody i ½ moszczu. Zalecana temperatura mieszaniny to 25-30°C. Uwodnienie powinno przebiegać od 20 do 25 minut wraz z delikatnym mieszaniem. Po tym czasie roztwór wlej do pojemnika fermentacyjnego i zamieszaj.
Drugi ( szybki ):
Zawartość saszetki dodaj do pojemnika fermentacyjnego z moszczem o temperaturze 25-30 °C i wymieszaj.
Składniki:
Drożdże Saccharomyces bayanus,
Emulgator: monostearynian sorbitanu
Dawkowanie:
5g / 20-30 litrów w zależności od warunków
Zużyć przed końcem: data ważności i nr. partii na opakowaniu. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu ( najlepiej w lodówce ). Produkt tylko dla enologii, nie do bezpośredniego spożycia.