Drożdże do wina UNIWERSALNE Bayanus + pożywka 21% mocy
Opis
Uniwersalny zestaw drożdży z pożywką pozwala przy zastosowaniu trzech odpowiednich dawek cukru, na prowadzenie fermentacji aż do 21 % . Ceniony szczep Saccharomyces Bayanus to wysokoalkoholizujące drożdże, fermentujące w szerokim zakresie temperatur. Produkt zapewnia szybkie odfermentowanie zawartego w nastawie cukru bez wydzielania niekorzystnych produktów ubocznych.
Opakowanie 7 g drożdży i 10 g pożywki wystarcza na przygotowanie do 25 litrów nastawu.
Sposób użycia drożdży:
- Wymieszaj zawartość saszetki z drożdżami w 100 ml przegotowanej i wystudzonej do temp. 30°C wody i pozostaw na 20 minut.
- Wlej zawiesinę do pojemnika fermentacyjnego/balonu z nastawem (o zawartości cukru 20⁰Blg).
Sposób użycia pożywki:
Pożywkę dodawaj w trzech równych porcjach (płaska łyżeczka):
- Pierwszą rozpuść w ok. 100 ml moszczu, a następnie wlej do naczynia fermentacyjnego przed dodaniem drożdży i wymieszaj.
- Drugą dodaj razem z dawką cukru w 3 dniu fermentacji.
- Trzecią dodaj razem z dawką cukru w 10 dniu fermentacji.
Nie dodawaj pożywki bezpośrednio do drożdży!
Aby uzyskać 21% alkoholu, wino dosładzaj w trzech porcjach po 1,25 kg cukru/25L po 3, 6 i 10 dniach (gdy zawartość cukru w moszczu spadnie do 10-14⁰Blg).
Składniki:
pożywka 58,8% (wodorofosforan (V) diamonu), komponenty nieaktywnych komórek drożdży, witamina B1 (chlorowodorek tiaminy), drożdże 41,2% (Saccharomyces cerevisiae var. bayanus), emulgator (monostearynian sorbitolu).