Drożdże do wina białego Alcomat White Wine Yeast HAT 3szt
Opis
Drożdże do wina Alcomat White Wine Yeast ( High Alcohol Tolerance ) to szlachetne drożdże dedykowane do produkcji białych win o wysokiej zawartości alkoholu. Drożdże odznaczają się wysoką zdolnością do wydobywania naturalnych aromatów winogron. Wino powstałe z wykorzystaniem tych drożdży charakteryzuje się idealnym balansem między naturalną słodyczą a kwasowością. Nadają się szczególnie do odmian takich jak: Riesling, Viognier, Gruner Veltliner, Silvaner, Muller Thurgau, Pinot Gris, Aligote, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Semillon, Gewurztraminer.
Cechy produktu:
- aktywne suche drożdże
- opakowanie wystarcza na 25-30 litrów trunku
- szeroka temperatura fermentacji: 15-35°C
- tolerancja alkoholowa: do 16%
- bardzo dobra przyswajalność fruktozy
- produkcja związków siarki na niskim poziomie
Sposób użycia:
Pierwszy ( zalecany ):
Drożdże powinny zostać uwodnione w 10% wodnym roztworze cukru lub mieszaninie ½ wody i ½ moszczu. Zalecana temperatura mieszaniny to 25-30°C. Uwodnienie powinno przebiegać od 20 do 25 minut wraz z delikatnym mieszaniem. Po tym czasie roztwór wlej do pojemnika fermentacyjnego i zamieszaj.
Drugi ( szybki ):
Zawartość saszetki dodaj do pojemnika fermentacyjnego z moszczem o temperaturze 25-30 °C i wymieszaj.
Składniki:
Drożdże Saccharomyces cerevisiae (bayanus) , emulgator: monostearynian sorbitanu
Dawkowanie:
Pierwsza fermentacja: 5g / 25-30 litrów
Wznowienie fermentacji: 5-10g w zależności od warunków
Ilość: 3szt.
Zużyć przed końcem: data ważności i nr. partii na opakowaniu. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu ( najlepiej w lodówce ). Produkt tylko dla enologii, nie do bezpośredniego spożycia.