Drożdże do wina czerwonego Alcomat Red Wine Yeast LAT 10szt
Opis
Drożdże do wina Alcomat Red Wine Yeast ( Low Alcohol Tolerance ) to szlachetne drożdże dedykowane do produkcji czerwonych win o niskiej zawartości alkoholu. Dzięki niskiej odporności na alkohol, szczep ten nie jest w stanie przefermentować wszystkich cukrów zawartych w moszczu. Pozwala to na produkcję win półwytrawnych i półsłodkich. Niski poziom tolerancji drożdży na alkohol powoduje zatrzymanie fermentacji w sposób samoistny, a to pozwala na uzyskanie naturalnej słodyczy w winie, bez dodatku cukru. Drożdże nadają się szczególnie do odmian takich jak Cabernet Sauvignon, Merlot Noir, Pinot Noir, Syrah ( Shiraz ), Nebbiolo, Tempranillo, Nero D'avola, Gamay, Negroamaro, Pinot Meunier, Saperavi, Grenache.
Cechy produktu:
- aktywne suche drożdże
- opakowanie wystarcza na 25-30 litrów trunku
- szeroka temperatura fermentacji: 15-30°C
- tolerancja alkoholowa: do 13%
- regularny przebieg fermentacji
- niskie zapotrzebowanie na azot
- produkcja związków siarki na niskim poziomie
Sposób użycia:
Pierwszy ( zalecany ):
Drożdże powinny zostać uwodnione w 10% wodnym roztworze cukru lub mieszaninie ½ wody i ½ moszczu. Zalecana temperatura mieszaniny to 25-30°C. Uwodnienie powinno przebiegać od 20 do 25 minut wraz z delikatnym mieszaniem. Po tym czasie roztwór wlej do pojemnika fermentacyjnego i zamieszaj.
Drugi ( szybki ):
Zawartość saszetki dodaj do pojemnika fermentacyjnego z moszczem o temperaturze 25-30 °C i wymieszaj.
Składniki:
Drożdże Saccharomyces cerevisiae, emulgator: monostearynian sorbitanu
Dawkowanie:
Pierwsza fermentacja: 5g / 25-30 litrów
Wznowienie fermentacji: 5-10g w zależności od warunków
Ilość: 10szt.
Zużyć przed końcem: data ważności i nr. partii na opakowaniu. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu ( najlepiej w lodówce ). Produkt tylko dla enologii, nie do bezpośredniego spożycia.