Drożdże do wina różowego Alcomat Rose Wine Yeast HAT
Opis
Drożdże do wina Alcomat Rose Wine Yeast ( High Alcohol Tolerance ) to szlachetne drożdże dedykowane do produkcji różowych win o wysokiej zawartości alkoholu. Drożdże wzmacniają owocowe i kwieciste aromaty. Są doskonałym wyborem do produkcji win charakteryzujących się intensywnymi aromatami, świeżością i lekkością. Dzięki dużej odporności drożdże nadają się do prowadzenia fermentacji nawet w temperaturze 8-10°C. Drożdże są zalecane również do moszczy na których została przeprowadzona zimna maceracja.
Nadają się szczególnie do odmian takich jak: Grenache, Tempranillo, Verdejo, Albillo, Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Meunier, Touriga Nacional, Tinta Barroca, Tinta Roriz i Touriga Franca.
Cechy produktu:
- aktywne suche drożdże
- opakowanie wystarcza na 25-30 litrów trunku
- szeroka temperatura fermentacji: 8-35°C
- tolerancja alkoholowa: do 16%
- szybki start fermentacji
- regularna i ciągła praca w niskich temperaturach
- duża wydajność fermentacji
- bardzo niska produkcja dwutlenku siarki
- wysoka produkcja estrów
Sposób użycia:
Pierwszy ( zalecany ):
Drożdże powinny zostać uwodnione w 10% wodnym roztworze cukru lub mieszaninie ½ wody i ½ moszczu. Zalecana temperatura mieszaniny to 25-30°C. Uwodnienie powinno przebiegać od 20 do 25 minut wraz z delikatnym mieszaniem. Po tym czasie roztwór wlej do pojemnika fermentacyjnego i zamieszaj.
Drugi ( szybki ):
Zawartość saszetki dodaj do pojemnika fermentacyjnego z moszczem o temperaturze 25-30 °C i wymieszaj.
Składniki:
Drożdże Saccharomyces cerevisiae, emulgator: monostearynian sorbitanu
Dawkowanie:
Pierwsza fermentacja: 5g / 25-30 litrów
Wznowienie fermentacji: 5-10g w zależności od warunków
Zużyć przed końcem: data ważności i nr. partii na opakowaniu. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu ( najlepiej w lodówce ). Produkt tylko dla enologii, nie do bezpośredniego spożycia.