Drożdże do wina uniwersalne Alcomat Universal Wine Yeast LAT
Opis
Drożdże do wina Alcomat Universal Wine Yeast ( Low Alcohol Tolerance ) to szlachetne drożdże dedykowane do produkcji win białych, czerwonych, różowych czy owocowych. Nadają się również do produkcji win musujących. Dzięki niedużej odporności na alkohol, drożdże te nie wykorzystują wszystkich cukrów zawartych w nastawie, pozwalając na produkcję win półwytrawnych i półsłodkich. Niska odporność drożdży na alkohol powoduje zatrzymanie fermentacji w sposób naturalny, pozwalając na pozostawienie słodyczy w winie. Idealne szczególnie do odmian takich jak: Chardonnay, Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Riesling, Cabernet, Merlot, Syrah (Shiraz). Elastyczne drożdże pozwalają na szerokie spectrum zastosowań.
Cechy produktu:
- aktywne suche drożdże
- opakowanie wystarcza na 25-30 litrów trunku
- szeroka temperatura fermentacji: 10-35°C
- tolerancja alkoholowa: do 13%
- małe zapotrzebowanie na azot
- fermentacja w średnim tempie
- produkcja związków siarki na niskim poziomie
Sposób użycia:
Pierwszy ( zalecany ):
Drożdże powinny zostać uwodnione w 10% wodnym roztworze cukru lub mieszaninie ½ wody i ½ moszczu. Zalecana temperatura mieszaniny to 25-30°C. Uwodnienie powinno przebiegać od 20 do 25 minut wraz z delikatnym mieszaniem. Po tym czasie roztwór wlej do pojemnika fermentacyjnego i zamieszaj.
Drugi ( szybki ):
Zawartość saszetki dodaj do pojemnika fermentacyjnego z moszczem o temperaturze 25-30°C i wymieszaj.
Składniki:
Drożdże Saccharomyces cerevisiae (bayanus) , emulgator: monostearynian sorbitanu
Dawkowanie:
Pierwsza fermentacja: 5g / 25-30 litrów
Wznowienie fermentacji: 5-10g w zależności od warunków
Zużyć przed końcem: data ważności i nr. partii na opakowaniu. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu ( najlepiej w lodówce ). Produkt tylko dla enologii, nie do bezpośredniego spożycia.