Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Pure 10szt + ALCOMAT
Opis
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Pure to mieszanka silnych i szybkich szczepów drożdży. Przerobią 6kg cukru w 2 dni - zacier 14% oraz 8kg cukru w 5 dni - zacier 20%. Alcotec 48 zawiera absorbenty mineralne w celu uzyskania ultra czystego nastawu. + drożdże do miodów pitnych Alcomat Mead Yeast - 1szt. GRATIS!
Instrukcja:
- rozpuść 6 lub 8 kg cukru w 21 litrach ciepłej wody.
- po ostudzeniu do około 30°C dodaj zawartość torebki i mieszaj 1 minutę.
- zalecamy aby fermentacja przebiegała w temperaturze 20 - 32°C.
Przekraczając temperaturę 35°C zastopujemy pracę drożdży.
- czas fermentacji: 2 dni (z 6kg cukru) , 5 dni (z 8kg cukru).
- wydajność: ok. 14% alkoholu (z 6kg cukru) lub 20% alkoholu (z 8kg cukru)
Zawartość:
- drożdże, pożywka, witaminy oraz mikroelementy
- waga: 135g netto
- ilość: 10szt.
Uwaga: ze względu na bardzo burzliwy przebieg fermentacji, ważne jest, aby zapewnić wystarczającą ilość miejsca w fermentatorze.
Produkt gratisowy:
Drożdże do miodów pitnych Alcomat Mead Yeast to szlachetne drożdże dedykowane do produkcji miodu pitnego. Idealne do każdego typu miodu pitnego wg podziału na półtoraki, dwójniaki, trójniaki i czwórniaki. Drożdże pozwalają uzyskać aromatyczny i łagodny w smaku miód pitny. Nadają się również do produkcji miodów owocowych, a więc wzbogaconych sokiem owocowym.
Cechy produktu:
- aktywne suche drożdże
- opakowanie wystarcza na 25-30 litrów trunku
- szeroka temperatura fermentacji: 15-30°C
- tolerancja alkoholowa: do 18%
- łatwo klarują i tworzą zbity osad
- regularny przebieg fermentacji
- małe zapotrzebowanie na azot
Sposób użycia:
Pierwszy ( zalecany ):
Drożdże powinny zostać uwodnione w 10% wodnym roztworze cukru lub mieszaninie ½ wody i ½ moszczu. Zalecana temperatura mieszaniny to 25-30°C. Uwodnienie powinno przebiegać od 20 do 25 minut wraz z delikatnym mieszaniem. Po tym czasie roztwór wlej do pojemnika fermentacyjnego i zamieszaj.
Drugi ( szybki ):
Zawartość saszetki dodaj do pojemnika fermentacyjnego z moszczem o temperaturze 25-30 °C i wymieszaj.
Składniki:
Drożdże Saccharomyces cerevisiae (bayanus) , emulgator: monostearynian sorbitanu
Dawkowanie:
Pierwsza fermentacja: 5g / 25-30 litrów
Wznowienie fermentacji: 5-10g w zależności od warunków
Ilość: 1szt.