Drożdże gorzelnicze Browin Turbo X-Pure 21,3% 1,35kg
Opis
Drożdże Turbo X-Pure 21,3% na 10 x 25 L to nowa, większa propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie jakość i wysoką moc jaką daje ta popularna na rynku mieszanka. Kup duże opakowanie i fermentuj do woli.
- Na 10 nastawów po 25 L - jedna saszetka drożdży Turbo X-Pure to równowartość 10 standardowych saszetek na 25 L.
- Dla wielbicieli mocnych wrażeń – nasza mieszanka drożdży i pożywek fermentuje aż do 21,3% alkoholu.
- Oszczędność pieniędzy – kupując duże opakowanie drożdży X-Pure 21,3% zapłacisz mniej niż za tę samą gramaturę mieszanki w mniejszych saszetkach. Po co przepłacać?
- Do nastawów cukrowych, owocowych i zbożowych – drożdże X-Pure z powodzeniem przefermentują wszystkie rodzaje surowców. Przy użyciu tych drożdży stworzysz nie tylko alkohole czyste, ale również trunki zbożowe i owocowe!
- Czysta fermentacja - podczas fermentowania nastawów drożdże nie wydzielają nieprzyjemnych zapachów! Nie musisz więc obawiać się o przykrą woń w pomieszczeniu, w którym przechowujesz swoje nastawy!
- Fermentacja w temperaturze pokojowej 20-25⁰C - to optymalna temperatura pracy drożdży, zapewniająca odpowiednie odfermentowanie w określonym czasie. Przygotowanie ulubionego trunku nie powinno więc sprawiać problemów!
Wysoka jakość i 21,3% zapewnią Ci tylko drożdże X-Pure Browin, z którymi fermentacja nastawów przebiega w sposób idealny - szybko i wydajnie. Teraz Twoje ulubione drożdże dostępne są w dużym opakowaniu 1,35 kg, które wystarcza na 10 x 25 L.
Sposób użycia:
Wybierz wariant fermentacji (patrz tabela). Do pojemnika fermentacyjnego wsyp I porcję cukru i rozpuść ją w odpowiedniej ilości letniej wody o temp. ok. 25-30⁰C. Następnie wsyp całą zawartość torebki i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany roztwór poddaj fermentacji przez określoną w tabeli ilość dni (zgodnie z wybranym wariantem), w temp. 20-25⁰C. Dla wariantów (III I IV) z ilością cukru większą niż 14 kg, drugą porcję cukru dodaj ostrożnie po *24 i **48 godzinach, gdy stężenie cukru wyniesie ok. 12-14⁰Blg.
Wskazówka: najlepiej dodać ok. 100 g cukru i poczekać aż piana opadnie, następnie dodać resztę cukru. Zapobiegnie to wylaniu się nastawu.
Uwaga: Nastaw będzie się pienił! Warto użyć środka redukującego pianę
Wariant |
|
I |
II |
III |
IV |
---|---|---|---|---|---|
Alkohol [%] |
|
15 |
17 |
19 |
21,3 |
Cukier [kg] |
Porcja (I) |
6 |
7 |
7* |
7* |
Porcja (II) |
- |
- |
1 |
2 |
|
Woda [L] |
|
22 |
21 |
20 |
19 |
Dni |
|
2 |
3-5 |
5-7 |
7-14 |
Składniki:
drożdże, fosforan(V) potasu, siarczan(VI) magnezu, węglan(IV) wapnia, witamina B1 (chlorowodorek tiaminy).
Uwaga:
Opakowanie wykorzystaj w całości do jednego nastawu. Po skończonej fermentacji nastaw ma słodkawy posmak, związany z produkowanym przez drożdże glicerolem.