Drożdże gorzelnicze Browin Turbo X-Pure Mega Pack 21,3% 100L
Opis
Drożdże Turbo X-Pure to wysokiej jakości drożdże do nastawów wysokoprocentowych. Dzięki dużej odporności na alkohol zastosowana mieszanka drożdży i pożywki fermentuje aż do 21,3%. Specjalnie skomponowana mieszanka nadaje się do fermentacji różnych surowców. Dzięki tym drożdżom z powodzeniem przygotujesz wzorcowe trunki zbożowe, owocowe oraz na bazie cukru. Jedna saszetka drożdży Turbo X-Pure o tej gramaturze pozwoli Ci na przygotowanie 100 litrów nastawu. Drożdże świetnie radzą sobie z przerobieniem nawet 36 kg cukru. W ciągu zaledwie 5-6 dni potrafią przefermentować 25 kg.
Drożdże Turbo X-Pure 21,3% 100 L to jedyne na rynku drożdże fermentujące do 21,3% alkoholu i pierwsze na rynku przerabiające całkowicie 36 kg cukru w 100 L. Czysta moc i znakomita jakość! Z Turbo X-Pure proces fermentacji przebiega w sposób idealny - szybko i wydajnie. Ten produkt to mieszanka dwóch wysokoalkoholizujących, aktywnych szczepów drożdży gorzelniczych oraz odpowiednio dobranej pożywki, wspomagającej ich rozwój. Dzięki Turbo X-Pure z łatwością przygotujesz różnego typu nastawy: cukrowe, owocowe i zbożowe. Zaletą mieszanki jest również przyjemny zapach produktu końcowego.
Jedna saszetka drożdży Turbo X-Pure o tej gramaturze wystarcza na 100 L nastawu, a w zależności od oczekiwanej zawartości alkoholu, wystarczy dodać od 25 do 36 kg cukru. By drożdże wykazały się pełnią swoich możliwości, istotne jest działanie ściśle według instrukcji podanej na opakowaniu.
Sposób użycia:
Wybierz wariant fermentacji (patrz tabela na odwrocie opakowania). Do pojemnika fermentacyjnego wsyp I porcję cukru i rozpuść ją w odpowiedniej ilości letniej wody o temp. ok. 30⁰C. Następnie wsyp całą zawartość torebki i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany roztwór poddaj fermentacji przez określoną w tabeli ilość dni (zgodnie z wybranym wariantem), w temp. 20-25⁰C.
Dla wariantów II-IV, kolejne porcje cukru dodawaj ostrożnie po *24 i **48 godzinach, gdy stężenie cukru wyniesie ok. 10⁰Blg
Po zakończeniu fermentacji nastaw klaruje się samoistnie. Niska temperatura sprzyja klarowaniu. Aby szybciej sklarować nastaw, zastosuj środek klarujący do nastawów gorzelniczych. Po skończonej fermentacji nastaw ma słodkawy posmak, związany z produkowanym przez drożdże glicerolem.
Opakowanie wykorzystaj w całości do jednego nastawu, co zapewni Ci walory wynikające z jednorodności mieszanki. Przechowuj w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej.
Składniki: drożdże, fosforan(V) potasu, siarczan(VI) magnezu, węglan(IV) wapnia, witamina B1 (chlorowodorek tiaminy).
Masa netto: 360g