Drożdże gorzelnicze do owoców Alcomat Fruit Distillers Yeast 5szt
Opis
Drożdże Alcomat Fruit Distillers Yeast to szlachetne drożdże dedykowane do destylacji klasycznych nastawów owocowych. Szczególnie rekomendowane do produkcji Brandy, Calvadosa czy np. Śliwowicy. Zdolności fermentacyjne do produkcji estrów etylowych kwasów tłuszczowych sprawiają, że szczep ten jest doskonałym wyborem do destylacji na osadzie w celu nadania ciała i złożoności destylatom. Szczep przeznaczony do produkcji destylatów gronowych, ale także szerokiej gamy destylatów owocowych. Charakteryzuje się produkcją dużej ilości aromatów owocowo-kwiatowych, tym samym zapewniając złożony profil aromatyczno smakowy. Duża odporność na alkohol pozwala na fermentacje mocnych nastawów zwiększając tym samym wydajność produkcji.
Cechy produktu:
- umiarkowana dynamika fermentacji
- temperatura fermentacji 16-32°C (zalecana 20-27°C)
- tolerancja alkoholowa do 16-17%
- duża odporność na alkohol
- umiarkowane zapotrzebowanie na azot
- bardzo duża produkcja aromatów owocowo-kwiatowych.
- duża odporność na zakażenie nastawu.
- niska produkcja kwasowości lotnej.
Sposób użycia:
Pierwszy ( zalecany ):
Dodać drożdże do 10-krotnie większej masy wody o temperaturze 30-35°C, znajdującej się w szerokim naczyniu. Cała powierzchnia wody powinna być pokryta cienką warstwą drożdży. Odczekać 20 minut. Delikatnie wymieszać unikając formowania się grudek. Powoli podwoić objętość poprzez powolne dodawanie nastawu ze zbiornika, dzięki temu temperatura zostanie obniżona. Poczekać 10 minut. Dokładnie wymieszać uwodnione drożdże w nastawie. Różnica temperatury uwodnionych drożdży i nastawu nie powinna przekraczać 5° C.
Drugi ( szybki ):
Zawartość saszetki dodaj do pojemnika fermentacyjnego z nastawem o temperaturze 20-30°C i wymieszaj.
Składniki: Drożdże (Saccharomyces cerevisiae), Emulgator: E491 (monostearynian sorbitanu)
Dawkowanie: 10g / 25-30 litrów
Ilość: 5szt.
Zużyć przed końcem: data ważności i nr. partii na opakowaniu. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu ( najlepiej w lodówce ). Produkt nie do bezpośredniego spożycia.