Drożdże gorzelnicze do spirytusu Alcomat Spirit Distillers Yeast
Opis
Alcomat Spirit Distillers Yeast to drożdże dedykowane do produkcji wysokiej jakości spirytualiów o dużej potencjalnej zawartości alkoholu. Charakteryzują się bardzo dużą odpornością na temperaturę oraz ciśnienie osmotyczne. Ich wydajna praca w fermentorach pozwala na bardzo dużą oszczędność energii. Drożdże efektywnie fermentują każdy rodzaj nastawu. Doskonale radzą sobie z różnymi rodzajami zbóż, ziemniakami, trzciną cukrową oraz z czystym cukrem. Drożdże neutralne pod kątem aromatycznym, nie zmieniają cech użytego surowca.
Cechy produktu:
- oczekiwana temperatura fermentacji: 25-33°C.
- zakres pracy w temperaturze: od 10 do 38°C.
- bardzo wysoka odporność na alkohol: 18%
- odporność na wysokie temperatury – drożdże termotolerancyjne
- sprawna fermentacja na szerokim spectrum surowców
Sposób użycia:
Pierwszy ( zalecany ):
Dodać drożdże do 10-krotnie większej masy wody o temperaturze 25-35°C, znajdującej się w szerokim naczyniu. Cała powierzchnia wody powinna być pokryta cienką warstwą drożdży. Odczekać 20 minut. Delikatnie wymieszać unikając formowania się grudek. Powoli podwoić objętość poprzez powolne dodawanie nastawu ze zbiornika, dzięki temu temperatura zostanie obniżona. Poczekać 10 minut. Dokładnie wymieszać uwodnione drożdże w nastawie. Różnica temperatury uwodnionych drożdży i nastawu nie powinna przekraczać 5°C.
Drugi ( szybki ):
Zawartość saszetki dodaj do pojemnika fermentacyjnego z nastawem o temperaturze 20-30°C i wymieszaj.
Składniki: Drożdże (Saccharomyces cerevisiae), Emulgator: E491 (monostearynian sorbitanu)
Dawkowanie: 10g / 25-30 litrów
Zużyć przed końcem: data ważności i nr. partii na opakowaniu. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu ( najlepiej w lodówce ). Produkt nie do bezpośredniego spożycia.