Drożdże gorzelnicze do szkockiej whisky Alcomat Scotch Whisky Distillers Yeast

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: do 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: $1.50 1.50
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Pin It

Opis

Alcomat Scotch Whisky Distillers Yeast to szlachetne drożdże dedykowane do produkcji wysokiej jakości szkockiej whisky, a w szczególności single malt. Szczep ten tworzy kongenery idealne do starzenia w beczkach. Ma też wysoką odporność na alkohol (ponad 15%). Główną zaletą jest bardzo dobra asymilacja złożonych cukrów, będąca najlepszym rozwiązaniem w przypadku produkcji whisky bez dodatku enzymów. Jest idealnym rozwiązaniem w przypadku prowadzenia ciągłej fermentacji. Pomimo że szczep ten jest najczęściej stosowany w Szkocji, doskonale sprawdza się w produkcji wszelkich rodzajów whisky oraz innych destylowanych trunków produkowanych ze zbóż oraz starzonych w beczkach. Idealny do nastawów zbożowych zacieranych przy pomocy słodu. Bardzo dobrze asymiluje cukry złożone zwiększając wydajność i eliminując problem potencjalnych błędów zacierania. Pozwala na produkcję klasycznej szkockiej whisky.

 

Cechy produktu:

- zdolność asymilacji cukrów złożonych

- optymalna temperatura fermentacji 18-32°C.

- duża odporność na alkohol, ponad 15%.

- produkcja substancji wspomagających starzenie w beczkach

- szczep stosowany do produkcji klasycznych whisky

 

Sposób użycia:

 

Pierwszy ( zalecany ):

Dodać drożdże do 10-krotnie większej masy wody o temperaturze 25-35°C, znajdującej się w szerokim naczyniu. Cała powierzchnia wody powinna być pokryta cienką warstwą drożdży. Odczekać 20 minut. Delikatnie wymieszać unikając formowania się grudek. Powoli podwoić objętość poprzez powolne dodawanie nastawu ze zbiornika, dzięki temu temperatura zostanie obniżona. Poczekać 10 minut. Dokładnie wymieszać uwodnione drożdże w nastawie. Różnica temperatury uwodnionych drożdży i nastawu nie powinna przekraczać 5°C.

 

Drugi ( szybki ):

Zawartość saszetki dodaj do pojemnika fermentacyjnego z nastawem o temperaturze 20-30°C i wymieszaj.

 

Składniki: Drożdże (Saccharomyces cerevisiae), Emulgator: E491 (monostearynian sorbitanu)


Dawkowanie: 10g / 25-30 litrów



Zużyć przed końcem: data ważności i nr. partii na opakowaniu. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu ( najlepiej w lodówce ). Produkt nie do bezpośredniego spożycia.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 660-261-382
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl