Drożdże winiarskie Vinistart Complex 20g
Opis
Połączenie szczepu szlachetnych drożdży, specjalnie dobranych pożywek z solami mineralnymi i witaminami oraz Pektoenzymu. Zapewnia szybką fermentację. Polecany do fermentacji w miazdze. Wpływa korzystnie na smak i aromat wina.
Idealny do win z agrestu, gruszek, moreli, truskawek, zbóż, głogu, jabłek, dzikiej róży, białych i czarnych winogron, rabarbaru, rodzynek, czereśni, wiśni, malin, śliwek renklod i węgierek, jeżyn, czarnych, białych i czerwonych porzeczek, czarnych jagód, czarnego bzu, tarniny.
Sole mineralne są cennym źródłem azotu i fosforu dla drożdży winiarskich, a witaminy pełnią funkcję aktywatora fermentacji. Pektoenzym rozkłada pektyny występujące w owocach, co sprawia że sok łatwiej się uwalnia a na późniejszym etapie wspomaga proces klarowania.
Opakowanie wystarczy na 10 - 25 L wina.
Alkohol do 17%
Sposób użycia:
Zawartość saszetki wsyp do 100-200 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej i pozostaw na 15 minut. Rozdrobnione owoce umieść w pojemniku fermentacyjnym i zalej je niewielką ilością wody (1-2 L na 10 kg owoców). Następnie upewnij się, że owoce mają temperaturę pokojową i dodaj uwodniony Vinistart Complex, uzupełnij wodą do pożądanej objętości, wymieszaj i pozostaw do fermentacji. Polecany czas fermentacji w miazdze to 1-2 tygodnie. Po tym czasie odciśnij wytłoki owoców, a moszcz pozostaw do dalszej fermentacji.
Składniki: drożdże winiarskie Saccharomyces cerevisiae, wodorofosforan (V) diamonu, pektynaza, witamina B1 (chlorowodorek tiaminy), emulgator: monostearynian sorbitolu.