Enzym Pektolaza SpiritFerm na 25L
Opis
Enzym pektolazy stosowany przy produkcji wina, który rozkłada pektyny i zamienia je w związki łatwo rozpuszczalne. Enzym ten powinno się dodawać do wina, które fermentuje w miazdze. Wspomaga fermentację, ułatwia uzyskanie większej ilości soku z owoców, wspomaga klarowanie, dzięki niemu wino jest bardziej aromatyczne.
Dawkowanie:
- 1g na 4 kg owoców z wysoką zawartością pektyn (jabłka, porzeczki, owoce cytrusowe)
- 1g na 8kg owoców z niską zawartością pektyn (winogrona, czereśnie)
Przed dodaniem eznymu owoce zalewamy małą ilością gorącej wody (lub syropem cukrowym). Czekamy aż temperatura nastawu osiągnie 40-50°C . Dwie godziny po dodaniu enzymu, możemy dodać drożdże. Jeśli robimy to w temperaturze pokojowej, czekamy 4 godziny aby dodać drożdże.
Opakowanie: 5g na 25 litrów nastawu