Esencja smakowa Krupnik Biesiadny 40ml na 4L Browin
Opis
Esencja o smaku Krupnik Biesiadny sprawi, że pokochasz ten głęboki smak zwłaszcza, gdy jesteś koneserem nalewek, koktajli, czy też drinków. Masz niebanalny gust i ochotę na wyjątkowe wrażenia – koniecznie wypróbuj zaprawkę o smaku Krupnik Biesiadny.
- Esencja o smaku Krupnik Biesiadny - zaprawka z tradycyjnym, staropolskim charakterem!
- Piękny, głęboki aromat - stworzona do wyrobu domowych trunków.
- Praktyczna w użyciu - buteleczka z esencją posiada wgłębienia, pozwalające na precyzyjne odmierzenie 10-mililitrowych porcji, potrzebnych do zrobienia 1 L trunku.
- Rewelacyjny pomysł na nalewkę, koktajl lub drink- z nią zawsze Ci się uda stworzyć niesamowitą esencję smaku!
- Wzbudza absolutny zachwyt - odkryj wyrafinowane trunki, szukaj ulubionych nut smakowych.
Inspiracją do stworzenia tej niepowtarzalnej esencji są spirytusowe, polskie i litewskie trunki z przełomu XVII i XVIII wieku, wzbogacone mieszankami ziół, przypraw oraz miodu. Starodawny „krupnik” gościł w domach szlachty, ale także zamożnych chłopów. Ze względu na swój wyjątkowy skład był stosowany jako doskonałe lekarstwo na rozmaite dolegliwości. Z drugiej strony, uważany był za jeden z najznakomitszych napitków proponowanych na ucztach i przyjęciach weselnych.
Sposób użycia:
Zawartość buteleczki wlej do 4 L napoju. Dodaj 1-1,2 kg miodu. Całość dokładnie wymieszaj i pozostaw na 24 godziny*. Wgłębienia w buteleczce pozwalają odmierzyć 10-mililitrowe porcje esencji do przygotowania 1 L alkoholu. Powyższy przepis (znajdujący się na etykiecie) jest wersją uproszczoną, dzięki której stworzysz smaczny ale nieklarowny likier. Jeśli chcesz otrzymać klarowny trunek o mocy około 40%, skorzystaj z przepisu poniżej.
Według prostej receptury przyrządzisz około 5 litrów wyśmienitego bursztynowego trunku o miodowo-korzennym aromacie. Przepis możesz dowolnie modyfikować, według własnego uznania, dodając mniej lub więcej miodu i spirytusu. Rozpuść 1-1,2 kg (0,8-1 L) miodu w 2,1 L wody, podgrzej aż do zagotowania. Następnie zdejmij pianę pojawiającą się na powierzchni aby uzyskać klarowny trunek. Do wystudzonego roztworu dodaj 1,9 L 95% spirytusu oraz całą naszą zaprawkę. Całość dokładnie wymieszaj i pozostaw na 24 godziny*. Wytrącanie się osadu na dnie butelki z gotowym likierem jest naturalnym zjawiskiem. Esencja, w zależności od partii produkcyjnej, może być klarowna lub delikatnie mleczna - obie postacie są prawidłowe.
*Dla uzyskania najlepszego efektu smakowo-zapachowego zalecamy konsumpcję napoju z esencją po ok. tygodniu.
Składniki: gliceryna, woda, aromat, regulator kwasowości: kwas cytrynowy; trójoctan glicerolu.
Pojemność całkowita: 40 ml