Klarowin Turbo 2 - chitozan + kieselsol Browin
Opis
Dwuskładnikowy środek do klarowania win. Zestaw składa się ze składnika A - kieselsolu (roztworu krzemionki) naładowanego ujemnie oraz składnika B - roztworu chitozanu, naładowanego dodatnie, który ma szerokie działanie chelatujące. Strąca zmętnienia garbnikowe (-), białka (+) i jony metali (+). Środek jest wydajny, skuteczny i szybko działający. Opakowanie wystarcza na 25 L nastawu. Przeznaczony do wszystkich rodzajów win.
Sposób użycia:
Po zakończeniu fermentacji płyn zlej znad osadu, dokładnie odgazuj (nadmiar CO2 spowodowałby wydłużenie czasu klarowania). Dodaj składnik A w ilości proporcjonalnej do ilości klarowanego płynu (zawartość wystarcza max na 25 L płynu). Następnie delikatnie wymieszaj przez około 10 s i odstaw na 1 h. Po tym czasie dodaj składnik B w ilości proporcjonalnej do ilości płynu (zawartość wystarcza max na 25 L płynu). Delikatnie wymieszaj przez około 10 s. Całość pozostaw na ok. 24 godziny. Następnie płyn zlej znad osadu.
UWAGA: Produkt może zmieniać w niewielkim stopniu barwę wina.
Składniki: woda, kwas krzemowy, kwas jabłkowy, chizotan (ze skorupiaków), substancja konserwująca: pirosiarczyn sodu (siarczyny).
Masa netto: 65 g ( A: 15 g; B: 50 g)