Klarowin Turbo Browin - zol krzemionkowy + żelatyna
Opis
Zestaw do klarowania przeznaczony do win białych oraz czerwonych. Zapewnia bardzo dobrą efektywność w klarowaniu. Zestaw wystarczy na sklarowanie do 50 litrów wina. Kupując zestaw możemy dobrać najlepszy środek klarujący do naszego wina. Należy pamiętać aby nie przedawkować środków klarujących ponieważ może wystąpić wtórne zmętnienie.
Sposób użycia:
Wino po zakończeniu fermentacji i zlaniu znad osadu drożdży, delikatnie wymieszaj celem usunięcia resztek gazu. Do wina dodaj zol krzemionkowy w ilości 7 ml na 10 L wina i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj żelatynę rozpuszczoną uprzednio w 50 ml ciepłej wody. Dawka żelatyny: 1,4 g (pół łyżeczki od herbaty) na 10 L wina. Całość wymieszaj. Klarowane wino pozostawić w temp. 15-20°C na 24 godziny. Po pełnym wyklarowaniu wino zlej znad osadu.
UWAGA: Zol dodaje się do wina zawsze przed żelatyną.
Składniki: zol krzemionkowy, żelatyna kwasowa
Masa netto: zol krzemionkowy 35ml; żelatyna kwasowa 7g