Pektoenzym do lepszego scukrzania owoców
Opis
Pektoenzym to preparat enzymatyczny ułatwiający uzyskanie soku z owoców. Dodatek pektoenzymu powoduje rozluźnienie struktury owocu, co w późniejszych etapach sprzyja dobremu klarowaniu się płynu. Zaletą tego produktu jest to, że utrzymuje stałą aktywność do użycia w ciągu całego okresu przydatności przy przechowywaniu w temperaturze pokojowej.
Istotne cechy:
- Objętość 10 ml
- Na 50 kg owoców
- Łatwiejsze tłoczenie soku i klarowanie wina
Sposób użycia:
Rozdrobnione owoce zalej niewielką ilością wody (1-2 L na 10 kg owoców) o temperaturze 40°C dla owoców jagodowych i 80°C dla jabłek, gruszek, śliwek, pigwy. Pektoenzym dodaj rozdrobiony w 100 ml wody o temp. Pokojowej, gdy temperatura masy owoców spadnie do 40°C. Całość dokładnie wymieszaj i pozostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu na 9-15 godz. Po tym czasie tłocz sok.
Składniki: enzym pektolityczny
Objętość: 10 ml