Podpiwek Łódzki + drożdże - 5 sztuk
Opis
Jedno opakowanie wystarcza na 5 - 10 L wspaniałego i orzeźwiającego podpiwku. Do opakowania dołączono saszetkę dedykowanych drożdży
Sposób przyrządzenia:
Zawartość opakowania wsyp do 5 - 10 L wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 min na małym ogniu. Następnie filtruj przez gazę lub płótno. Dodaj cukier: 250g/5L - 500 g/10L i dokładnie wymieszaj. Płyn wystudź. Dodaj zawartość załączonej do opakowania saszetki drożdży. Pozostaw na 10-15 minut w celu uwodnienia drożdży, a następnie wymieszaj. Płyn przelej do butelek plastikowych, do 2/3 ich wysokości, po czym każdą zgnieć w taki sposób, aby płyn wypełnił ją po szyjkę (drożdże pracując rozszerzą butelki) i zakręcić nakrętką. Fermentację prowadź w temperaturze pokojowej przez 2 - 3 dni, następnie podpiwek przenieś w chłodniejsze miejsce.*
Gotowy podpiwek można przechowywać w lodówce ok. 1 tygodnia.
*W czasie fermentacji obserwować stopień nagazowania w butelce - jeżeli jest zbyt duży (butelka nie daje się nagnieść), delikatnie ją odgazować.
Najlepiej smakuje schłodzony!
Opakowanie 100 g
5 sztuk