Pożywka do wina 10 g
Opis
Drożdże winiarskie poza źródłem cukru potrzebują, także związków azotowych i fosforowych, w które ubogie są owoce naszego klimatu. Dzięki zastosowaniu pożywki zyskujemy odpowiednie namnożenie drożdży, szybkie rozpoczęcie fermentacji, a także pełne odfermentowanie cukru zawartego w owocach i dodanego w czasie produkcji wina. Związki zawarte w pożywkach są wykorzystywane całkowicie przez drożdże w trakcie ich namnażania, więc nie wpłyną na smak i aromat wina oraz na zdrowie człowieka.
Istotne cechy:
Gramatura 10 g
Na 25 L nastawu
Sposób użycia:
Stosować w proporcji 1g pożywki na 1,5-2,5L moszczu. Zawartość torebki wystarcza na 15-25L nastawu wina. Zalecaną ilość pożywki należy dawkować w trzech równych porcjach:
I – przed zaszczepieniem drożdżami,
II – po 2-3 dniach fermentacji,
III – po ok. 10 dniach, gdy °Blg moszczu spadnie do 8-12.
Porcje pożywki rozpuścić w ok. 100 ml moszczu, a następnie wlać do pojemnika fermentacyjnego i wymieszać. Nie dodawać pożywki bezpośrednio do szczepionki drożdży.
Składniki:
wodofosforan (V) diamonu
Masa netto: 10 g