Środek klarujący Klarowin 10g
Opis
Środek klarujący do win i soków, przeznaczony głównie do klarowania win białych i różowych. Już o siedmiu dniach od zastosowania jest widoczny efekt w formie opadającego osadu na dno. Opakowanie 10 g wystarcza na klarowanie do 10 L wina lub soku. Zawiera w składzie bentonit (naładowany ujemnie), który po napęcznieniu w wodzie wykazuje właściwości adsorpcyjne. Wiąże w swej strukturze różnego typu substancje naładowane dodanie, głównie białka, jony metali, powodując ich osadzanie na dnie naczynia. Delikatnie zwiększa zasadowość wina.
Należy pamiętać, że środek stosujemy po zakończeniu fermentacji.
Sposób użycia:
Odpowiednią porcję Klarowinu wsyp do 100 ml wody i dobrze wymieszaj. Tak sporządzoną mieszaninę pozostaw na dobę sporadycznie mieszając. Po tym czasie roztwór wlej do klarowanego płynu. Efekt widoczny powinien być po ok. tygodniu w formie opadającego na dno osadu.
Masa netto: 10g