test alt

Zestaw do win białych o niskiej zawartości alkoholu Alcomat na 25/30L

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: do 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 5,32 zł 5.32
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Alcomat
Kod produktu: 112211_3set
Pin It

Opis

Gotowy zestaw do przygotowania wina białego o niskiej zawartości alkoholu zawierający:

1. Dedykowane drożdże do wina białego Alcomat White Wine Yeast LAT

2. Pożywka wzbogacona dodatkowo o witaminę B1 Alcomat Nutri-Duo

3. Środek klarujący Alcomat Clear-G

 

Wydajność zestawu na poziomie 25/30 litrów

 

Specyfikacja każdego z produktów poniżej:

 

1. Drożdże

Drożdże do wina Alcomat White Wine Yeast ( Low Alcohol Tolerance ) to szlachetne drożdże dedykowane do produkcji białych win o niskiej zawartości alkoholu. Przeznaczone są do produkcji lekkich białych win. Dzięki niedużej odporności na alkohol, drożdże te nie wykorzystują wszystkich cukrów zawartych w nastawie, pozwalając na produkcję win półwytrawnych i półsłodkich. Niska odporność drożdży na alkohol powoduje zatrzymanie fermentacji w sposób naturalny, pozwalając na pozostawienie słodyczy w winie. Nadają się szczególnie do odmian takich jak: Riesling, Viognier, Gruner Veltliner, Silvaner, Muller Thurgau, Pinot Gris, Aligote, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Semillon, Gewurztraminer.

 

Cechy produktu:

- aktywne suche drożdże

- opakowanie wystarcza na 25-30 litrów trunku

- szeroka temperatura fermentacji: 15-30°C

- tolerancja alkoholowa: do 13%

- szybki start fermentacji i regularny jej przebieg

- małe zapotrzebowanie na azot

- produkcja związków siarki na niskim poziomie

 

Sposób użycia:

Pierwszy ( zalecany ):

Drożdże powinny zostać uwodnione w 10% wodnym roztworze cukru lub mieszaninie ½ wody i ½ moszczu. Zalecana temperatura mieszaniny to 25-30°C. Uwodnienie powinno przebiegać od 20 do 25 minut wraz z delikatnym mieszaniem. Po tym czasie roztwór wlej do pojemnika fermentacyjnego i zamieszaj.

 

Drugi ( szybki ):

Zawartość saszetki dodaj do pojemnika fermentacyjnego z moszczem o temperaturze 25-30 °C i wymieszaj.

 


Składniki:


Drożdże Saccharomyces cerevisiae (bayanus) , emulgator: monostearynian sorbitanu

 

Dawkowanie:

Pierwsza fermentacja: 5g / 25-30 litrów

Wznowienie fermentacji: 5-10g w zależności od warunków


Zużyć przed końcem: data ważności i nr. partii na opakowaniu. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu ( najlepiej w lodówce ). Produkt tylko dla enologii, nie do bezpośredniego spożycia.

 

2. Pożywka

Pożywka winiarska NUTRI-DUO to specjalistyczna wzbogacona pożywka winiarska służąca do zwiększenia ilości substancji odżywczych w moszczu podczas fermentacji. Niedobór azotu w moszczu jest zjawiskiem powszechnym. W takim przypadku konieczne jest dodanie źródeł łatwo przyswajalnego azotu w celu zapewnienia namnażania drożdży i wydajnej fermentacji alkoholowej. Zawarta w niej tiamina zwiększa populację drożdży i wyraźnie poprawia wydajność fermentacji. Te niezbędne substancje odżywcze sprzyjają szybkiemu rozwojowi i wzmocnieniu populacji drożdży. Zapewniają one sprawną, nieprzerwaną fermentację i gwarantują przekształcenie cukru w alkohol i dwutlenek węgla.

 

Cechy produktu:

- pożywka winiarska ( fosforan dwuamonowy + tiamina )

- opakowanie wystarcza na 25-30 litrów trunku

- fosforan dwuamonowy – łatwo przyswajalne źródło azotu

- tiamina – aktywator fermentacji, zwiększający wydajność

- wspomaga kompletną i czystą fermentację

- wpływa pozytywnie na smak i aromat wina

- może być użyta do każdego typu wina

 

Sposób użycia:

 

Pierwszy ( zalecany ):

Pożywkę należy rozpuścić w małej porcji wody lub soku i dodać do przygotowanego nastawu a następnie dokładnie wymieszać przed zaszczepieniem drożdżami.

Drugi ( szybki ):

Zawartość saszetki dodaj do pojemnika fermentacyjnego z moszczem i dokładnie wymieszaj.

 


Składniki:


Fosforan dwuamonowy, witamina B1 (tiamina)

Dawkowanie:

10g / 25-30 litrów



Zużyć przed końcem: data ważności i nr. partii na opakowaniu. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu ( najlepiej w lodówce ). Produkt tylko dla enologii, nie do bezpośredniego spożycia.

 

3. Środek klarujący

Środek klarujący Clear-G to preparat klarujący wina oraz moszcze. Umożliwia zapewnienie stabilności białkowej win bez wpływu na cechy organoleptyczne. Zastosowanie preparatu powoduje także usunięcie cząsteczek odpowiedzialnych za defekty sensoryczne – umożliwia redukcję aromatów trawiasto – ziołowych.

 

Cechy produktu:

- środek klarujący ( bentonit granulowany )

- opakowanie wystarcza na ca. 25-30 litrów

- wymaga niewielkiej ilości wody do uwodnienia (1:6)

- możliwość stosowania już po godzinie uwadniania

- łatwa w stosowaniu forma granulatu

- wykazuje dużą sprawność a bardzo niskim PH i w moszczu o dużym stopniu zmętnienia

 

Sposób użycia:

Rozprowadzić preparat w wodzie ( proporcje 1:6 ) ciągle mieszając. Po minimum godzinie dokładnie wymieszać i dodać do wina. Wino/moszcz z dodatkiem preparatu dokładnie wymieszać. Temperatura zalecana to 15°C.


Składniki:

Bentonit granulowany sodowo-wapniowy

 

Dawkowanie:

10g / 25-30 litrów



Zużyć przed końcem: data ważności i nr. partii na opakowaniu. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu ( najlepiej w lodówce ). Produkt tylko dla enologii, nie do bezpośredniego spożycia.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 660-261-382
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl