Zestaw do win czerwonych o niskiej zawartości alkoholu Alcomat na 25/30L
Opis
Gotowy zestaw do przygotowania wina czerwonego o niskiej zawartości alkoholu zawierający:
1. Dedykowane drożdże do wina czerwonego Alcomat Red Wine Yeast LAT
2. Pożywka wzbogacona dodatkowo o witaminę B1 Alcomat Nutri-Duo
3. Środek klarujący Alcomat Clear-G
Wydajność zestawu na poziomie 25/30 litrów
Specyfikacja każdego z produktów poniżej:
1. Drożdże
Drożdże do wina Alcomat Red Wine Yeast ( Low Alcohol Tolerance ) to szlachetne drożdże dedykowane do produkcji czerwonych win o niskiej zawartości alkoholu. Dzięki niskiej odporności na alkohol, szczep ten nie jest w stanie przefermentować wszystkich cukrów zawartych w moszczu. Pozwala to na produkcję win półwytrawnych i półsłodkich. Niski poziom tolerancji drożdży na alkohol powoduje zatrzymanie fermentacji w sposób samoistny, a to pozwala na uzyskanie naturalnej słodyczy w winie, bez dodatku cukru. Drożdże nadają się szczególnie do odmian takich jak Cabernet Sauvignon, Merlot Noir, Pinot Noir, Syrah ( Shiraz ), Nebbiolo, Tempranillo, Nero D'avola, Gamay, Negroamaro, Pinot Meunier, Saperavi, Grenache.
Cechy produktu:
- aktywne suche drożdże
- opakowanie wystarcza na 25-30 litrów trunku
- szeroka temperatura fermentacji: 15-30°C
- tolerancja alkoholowa: do 13%
- regularny przebieg fermentacji
- niskie zapotrzebowanie na azot
- produkcja związków siarki na niskim poziomie
Sposób użycia:
Pierwszy ( zalecany ):
Drożdże powinny zostać uwodnione w 10% wodnym roztworze cukru lub mieszaninie ½ wody i ½ moszczu. Zalecana temperatura mieszaniny to 25-30°C. Uwodnienie powinno przebiegać od 20 do 25 minut wraz z delikatnym mieszaniem. Po tym czasie roztwór wlej do pojemnika fermentacyjnego i zamieszaj.
Drugi ( szybki ):
Zawartość saszetki dodaj do pojemnika fermentacyjnego z moszczem o temperaturze 25-30 °C i wymieszaj.
Składniki:
Drożdże Saccharomyces cerevisiae, emulgator: monostearynian sorbitanu
Dawkowanie:
Pierwsza fermentacja: 5g / 25-30 litrów
Wznowienie fermentacji: 5-10g w zależności od warunków
Zużyć przed końcem: data ważności i nr. partii na opakowaniu. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu ( najlepiej w lodówce ). Produkt tylko dla enologii, nie do bezpośredniego spożycia.
2. Pożywka
Pożywka winiarska NUTRI-DUO to specjalistyczna wzbogacona pożywka winiarska służąca do zwiększenia ilości substancji odżywczych w moszczu podczas fermentacji. Niedobór azotu w moszczu jest zjawiskiem powszechnym. W takim przypadku konieczne jest dodanie źródeł łatwo przyswajalnego azotu w celu zapewnienia namnażania drożdży i wydajnej fermentacji alkoholowej. Zawarta w niej tiamina zwiększa populację drożdży i wyraźnie poprawia wydajność fermentacji. Te niezbędne substancje odżywcze sprzyjają szybkiemu rozwojowi i wzmocnieniu populacji drożdży. Zapewniają one sprawną, nieprzerwaną fermentację i gwarantują przekształcenie cukru w alkohol i dwutlenek węgla.
Cechy produktu:
- pożywka winiarska ( fosforan dwuamonowy + tiamina )
- opakowanie wystarcza na 25-30 litrów trunku
- fosforan dwuamonowy – łatwo przyswajalne źródło azotu
- tiamina – aktywator fermentacji, zwiększający wydajność
- wspomaga kompletną i czystą fermentację
- wpływa pozytywnie na smak i aromat wina
- może być użyta do każdego typu wina
Sposób użycia:
Pierwszy ( zalecany ):
Pożywkę należy rozpuścić w małej porcji wody lub soku i dodać do przygotowanego nastawu a następnie dokładnie wymieszać przed zaszczepieniem drożdżami.
Drugi ( szybki ):
Zawartość saszetki dodaj do pojemnika fermentacyjnego z moszczem i dokładnie wymieszaj.
Składniki:
Fosforan dwuamonowy, witamina B1 (tiamina)
Dawkowanie:
10g / 25-30 litrów
Zużyć przed końcem: data ważności i nr. partii na opakowaniu. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu ( najlepiej w lodówce ). Produkt tylko dla enologii, nie do bezpośredniego spożycia.
3. Środek klarujący
Środek klarujący Clear-G to preparat klarujący wina oraz moszcze. Umożliwia zapewnienie stabilności białkowej win bez wpływu na cechy organoleptyczne. Zastosowanie preparatu powoduje także usunięcie cząsteczek odpowiedzialnych za defekty sensoryczne – umożliwia redukcję aromatów trawiasto – ziołowych.
Cechy produktu:
- środek klarujący ( bentonit granulowany )
- opakowanie wystarcza na ca. 25-30 litrów
- wymaga niewielkiej ilości wody do uwodnienia (1:6)
- możliwość stosowania już po godzinie uwadniania
- łatwa w stosowaniu forma granulatu
- wykazuje dużą sprawność a bardzo niskim PH i w moszczu o dużym stopniu zmętnienia
Sposób użycia:
Rozprowadzić preparat w wodzie ( proporcje 1:6 ) ciągle mieszając. Po minimum godzinie dokładnie wymieszać i dodać do wina. Wino/moszcz z dodatkiem preparatu dokładnie wymieszać. Temperatura zalecana to 15°C.
Składniki:
Bentonit granulowany sodowo-wapniowy
Dawkowanie:
10g / 25-30 litrów
Zużyć przed końcem: data ważności i nr. partii na opakowaniu. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu ( najlepiej w lodówce ). Produkt tylko dla enologii, nie do bezpośredniego spożycia.