Zestaw na wino 4 PORY ROKU - dzika róża
Opis
Zestaw do wyrobu wina zawierający odpowiednio dobrany susz owocowo-kwiatowy i mieszankę drożdży winiarskich z pożywką. Produkt zawiera 100 g suszu + 5 g drożdży z pożywką. Wystarcza na 10 L nastawu. Wystarczy dodać wodę i cukier.
Sposób użycia:
Zawartość torebki z suszem owocowym oraz 2 kg cukru wsyp do 10 L wody o temperaturze 85°C i mieszaj przez 3 min, utrzymując podaną temperaturę. Po tym czasie całość przelej do pojemnika fermentacyjnego i ostudź do temperatury pokojowej. Następnie dodaj zawartość małej saszetki z drożdżami winiarskimi i pożywką. Prowadź fermentację przez tydzień, a następnie odcedź nastaw przez sitko. Dodaj 0,5 kg cukru i prowadź fermentację przez jeden miesiąc. W celu wzbogacenia charakteru wina dodaj 1 g taniny do win czerwonych lub białych (lub napar z 2 torebek czarnej herbaty).
Składniki suszu: skórka dzikiej róży, jabłko, kwiat hibiskusa, owoce aronii, aromat
Składniki drożdży z pożywką: drożdże [drożdże winiarskie S. cerevisiae, emulgator: monostearynian sorbitolu], wodorofosforan (V) diamonu, witamina B1 (chlorowodorek tiaminy)
Masa netto: 105 g