BLOG
Promocje
Master Pint -  European Lager 23L
Master Pint - European Lager 23L
55,59 zł 52,99 zł
szt.
Ekstrakt słodowy niechmielony JASNY 1,2kg BREWA
Ekstrakt słodowy niechmielony JASNY 1,2kg BREWA
16,98 zł 15,89 zł
szt.
Ksylitol brzozowy fiński 1kg
Ksylitol brzozowy fiński 1kg
39,49 zł 28,75 zł
szt.
Erytrol naturalny słodzik 1kg
Erytrol naturalny słodzik 1kg
26,39 zł 21,49 zł
Polepszacz do piwa Enhancer 1kg
Polepszacz do piwa Enhancer 1kg
18,79 zł 15,49 zł
szt.
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Classic
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Classic
8,95 zł 8,38 zł
szt.
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Classic 3szt
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Classic 3szt
26,89 zł 24,89 zł
kpl.
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Classic 5szt
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Classic 5szt
44,36 zł 41,07 zł
kpl.
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Classic 10szt
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Classic 10szt
87,81 zł 81,29 zł
kpl.
Hibiskus kwiat 1 kg
Hibiskus kwiat 1 kg
22,29 zł 15,98 zł
szt.
Żurawina suszona cięta 1 kg
Żurawina suszona cięta 1 kg
28,49 zł 21,79 zł
szt.
Bestsellery
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Classic
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Classic
8,95 zł 8,38 zł
szt.
Pojemnik fermentacyjny 33L transparentny ze skalą
Pojemnik fermentacyjny 33L transparentny ze skalą
22,97 zł 19,99 zł
szt.
Wężyk silikonowy fi 8/10mm - długość 1mb
Wężyk silikonowy fi 8/10mm - długość 1mb
4,23 zł 3,89 zł
szt.

Sprawdzony przepis na cydr – spróbuj, to nie jest trudne!

0
Sprawdzony przepis na cydr – spróbuj, to nie jest trudne!

Masz ochotę na cydr? Zrób go sam w domu! To nie jest trudne, przekonaj się sam! Poniżej prezentujemy podstawowy, ogólny przepis na cydr. Na jego bazie możesz stworzyć ten pyszny napój, ale nie bój się eksperymentować, żeby uzyskać domowy cydr idealny dla ciebie!

Przygotuj się

Podstawowy przepis na cydr jest bardzo prosty. Pozwala cieszyć się tym, co w jabłkach najlepsze: lekkiej słodyczy w towarzystwie orzeźwiającej cierpkości jabłek. Do uzyskania przefermentowanego soku z jabłek, czyli cydru, potrzebne są nie tylko składniki, ale i odpowiedni sprzęt. Przede wszystkim chodzi o prasę do owoców lub sokowirówki, do uzyskania soku i fermentor, czyli specjalny pojemnik, w którym sok zmieni się w cydr. Fermentor powinien być szczelnie zamykany i być wyposażony w rurkę fermentacyjną. Na koniec przydadzą się butelki do rozlania gotowego cydru.

Wybierz jabłka, dodaj inne składniki

Sięgnij po różne rodzaje jabłek, żeby uzyskać interesujący smak. Nie bój się mieszać gatunków słodkich i kwaśnych i zwróć uwagę, żeby pochodziły ze sprawdzonych, ekologicznych sadów. W zależności od tego, jak bardzo soczyste są owoce, do uzyskania założonej objętości soku można potrzebować nawet o ¼ więcej lub mniej jabłek. Przykładowo, na 25 litrów soku przyda się fermentor o pojemności przynajmniej 30 litrów i od 75 do nawet 100 kilogramów jabłek. Jeśli chcesz zrobić mniejszą porcję cydru, zmień odpowiednio proporcje w przepisie.

Niemal w każdym przepisie na cydr pojawiają się specjalne drożdże. Wyjątek stanowią cydry dzikie, które powstają dzięki naturalnie bytującym na jabłkach drobnoustrojach. Każdy szczep może sprawić, że cydr będzie smakował zupełnie inaczej, dlatego nie bój się eksperymentować. Dobierz porcję na wybraną przez siebie ilość cydru. Razem z drożdżami zaopatrz się z pożywkę do nich. Opcjonalnie możesz dodać cukru lub miodu, na wspomnianą wyżej ilość jabłek wystarczy pół kilograma. Cydr powinien powstać nawet bez dodatkowego cukru – wystarczy fruktoza zawarta w owocach, ale dzięki takiemu zabiegowi cydr stanie się gazowany.

Kilkanaście dni cierpliwości

Najpierw musisz wycisnąć sok i przelać go do czystego fermentora. Teraz pora na drożdże – warto postępować według wskazówek producenta, ale jeśli przepisu na opakowaniu brak, można rozpuścić porcję w szklance wody z dwiema łyżeczkami cukru. Po kwadransie lub dwóch roztwór dolej do soku i dodaj pożywki. Wymieszaj, szczelnie zamknij fermentor i podłącz rurkę fermentacyjną wypełnioną wodą. Pierwsze pięć dni to proces aktywnej fermentacji. Po tym czasie musisz usunąć brązowy osad.

Fermentujący sok najlepiej dokładnie i ostrożnie odessać spod czapy osadu za pomocą rurki i pompki do innego pojemnika. Następnie trzeba umyć fermentor i wlać do niego płyn. Przepis na cydr nakazuje ponowne zamknięcie pojemnika z rurką i zostawienie go jeszcze na 1-1,5 tygodnia. Po tym czasie cydr jest prawie gotowy. Znowu trzeba powtórzyć proces oddzielania płynu od osadu, przy czym teraz cydr przelej do butelek. Przed zakorkowaniem możesz dodać pół łyżeczki cukru. Gazowany napój powstanie po kolejnych siedmiu dniach. Potem można już tylko delektować się domowym, przepysznym cydrem!

Komentarze do wpisu (0)

Artykuły
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl