BLOG
Promocje
Biowin esencja smakowa Pina Colada 40ml
Biowin esencja smakowa Pina Colada 40ml
7,25 zł 6,69 zł
szt.
Biowin esencja smakowa Tradycyjna Przepalanka 40ml
Biowin esencja smakowa Tradycyjna Przepalanka 40ml
4,69 zł 4,39 zł
szt.
Środek dezynfekujący SANIPRO RINSE 250ml
Środek dezynfekujący SANIPRO RINSE 250ml
46,89 zł 38,98 zł
szt.
Drożdże gorzelnicze Coobra Mega Pack 100L
Drożdże gorzelnicze Coobra Mega Pack 100L
20,44 zł 18,99 zł
szt.
Ekstrakt słodowy niechmielony CIEMNY 1,7kg 3szt.
Ekstrakt słodowy niechmielony CIEMNY 1,7kg 3szt.
98,67 zł 86,09 zł
szt.
Ekstrakt słodowy niechmielony PSZENICZNY 1,7kg 3szt.
Ekstrakt słodowy niechmielony PSZENICZNY 1,7kg 3szt.
98,67 zł 86,09 zł
szt.
Ekstrakt słodowy niechmielony PALE ALE 1,7kg 3szt
Ekstrakt słodowy niechmielony PALE ALE 1,7kg 3szt
98,67 zł 86,09 zł
szt.
Ekstrakt słodowy niechmielony JASNY 1,7kg 3szt
Ekstrakt słodowy niechmielony JASNY 1,7kg 3szt
89,94 zł 82,84 zł
szt.
Biowin esencja smakowa Stary Dąb 40ml
Biowin esencja smakowa Stary Dąb 40ml
9,32 zł 8,74 zł
szt.
Biowin esencja smakowa Czekolada 40ml
Biowin esencja smakowa Czekolada 40ml
7,25 zł 6,69 zł
szt.
Bestsellery
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Pure
Drożdże gorzelnicze Alcotec 48 Turbo Pure
12,39 zł 10,89 zł
szt.
Pojemnik fermentacyjny 33L transparentny ze skalą
Pojemnik fermentacyjny 33L transparentny ze skalą
22,97 zł 17,97 zł
szt.
Wężyk silikonowy fi 8/10mm - długość 1mb
Wężyk silikonowy fi 8/10mm - długość 1mb
4,23 zł 3,86 zł
szt.

Sprawdzony przepis na cydr – spróbuj, to nie jest trudne!

0
Sprawdzony przepis na cydr – spróbuj, to nie jest trudne!

Masz ochotę na cydr? Zrób go sam w domu! To nie jest trudne, przekonaj się sam! Poniżej prezentujemy podstawowy, ogólny przepis na cydr. Na jego bazie możesz stworzyć ten pyszny napój, ale nie bój się eksperymentować, żeby uzyskać domowy cydr idealny dla ciebie!

Przygotuj się

Podstawowy przepis na cydr jest bardzo prosty. Pozwala cieszyć się tym, co w jabłkach najlepsze: lekkiej słodyczy w towarzystwie orzeźwiającej cierpkości jabłek. Do uzyskania przefermentowanego soku z jabłek, czyli cydru, potrzebne są nie tylko składniki, ale i odpowiedni sprzęt. Przede wszystkim chodzi o prasę do owoców lub sokowirówki, do uzyskania soku i fermentor, czyli specjalny pojemnik, w którym sok zmieni się w cydr. Fermentor powinien być szczelnie zamykany i być wyposażony w rurkę fermentacyjną. Na koniec przydadzą się butelki do rozlania gotowego cydru.

Wybierz jabłka, dodaj inne składniki

Sięgnij po różne rodzaje jabłek, żeby uzyskać interesujący smak. Nie bój się mieszać gatunków słodkich i kwaśnych i zwróć uwagę, żeby pochodziły ze sprawdzonych, ekologicznych sadów. W zależności od tego, jak bardzo soczyste są owoce, do uzyskania założonej objętości soku można potrzebować nawet o ¼ więcej lub mniej jabłek. Przykładowo, na 25 litrów soku przyda się fermentor o pojemności przynajmniej 30 litrów i od 75 do nawet 100 kilogramów jabłek. Jeśli chcesz zrobić mniejszą porcję cydru, zmień odpowiednio proporcje w przepisie.

Niemal w każdym przepisie na cydr pojawiają się specjalne drożdże. Wyjątek stanowią cydry dzikie, które powstają dzięki naturalnie bytującym na jabłkach drobnoustrojach. Każdy szczep może sprawić, że cydr będzie smakował zupełnie inaczej, dlatego nie bój się eksperymentować. Dobierz porcję na wybraną przez siebie ilość cydru. Razem z drożdżami zaopatrz się z pożywkę do nich. Opcjonalnie możesz dodać cukru lub miodu, na wspomnianą wyżej ilość jabłek wystarczy pół kilograma. Cydr powinien powstać nawet bez dodatkowego cukru – wystarczy fruktoza zawarta w owocach, ale dzięki takiemu zabiegowi cydr stanie się gazowany.

Kilkanaście dni cierpliwości

Najpierw musisz wycisnąć sok i przelać go do czystego fermentora. Teraz pora na drożdże – warto postępować według wskazówek producenta, ale jeśli przepisu na opakowaniu brak, można rozpuścić porcję w szklance wody z dwiema łyżeczkami cukru. Po kwadransie lub dwóch roztwór dolej do soku i dodaj pożywki. Wymieszaj, szczelnie zamknij fermentor i podłącz rurkę fermentacyjną wypełnioną wodą. Pierwsze pięć dni to proces aktywnej fermentacji. Po tym czasie musisz usunąć brązowy osad.

Fermentujący sok najlepiej dokładnie i ostrożnie odessać spod czapy osadu za pomocą rurki i pompki do innego pojemnika. Następnie trzeba umyć fermentor i wlać do niego płyn. Przepis na cydr nakazuje ponowne zamknięcie pojemnika z rurką i zostawienie go jeszcze na 1-1,5 tygodnia. Po tym czasie cydr jest prawie gotowy. Znowu trzeba powtórzyć proces oddzielania płynu od osadu, przy czym teraz cydr przelej do butelek. Przed zakorkowaniem możesz dodać pół łyżeczki cukru. Gazowany napój powstanie po kolejnych siedmiu dniach. Potem można już tylko delektować się domowym, przepysznym cydrem!

Komentarze do wpisu (0)

Artykuły
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl