Klar-zyme - środek klarujący do win "trudnych"
Opis
Środek ten ma dwa zastosowania. Dodany po fermentacji służy do klarowania win "trudnych" (śliwkowych, dyniowych, bananowych itp.), natomiast jeśli dodamy go przed fermentacją ułatwi on uzyskanie soku z tych owoców.
Sposób użycia:
Preparat przed użyciem rozcieńcz wodą w stosunku 1:10 i dodaj do moszczu lub wina. Całość dokładnie wymieszaj i pozostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu. W przypadku pozyskiwania soku z owoców na 1 dzień, a w celu wyklarowania wina na 5-7 dni, w zależności od ilości zmętnień w winie. Po tym czasie wyciśnij sok lub zlej wino znad osadu. Preparat najlepiej działa w temp. 30-35°C, a jego najwyższa aktywność występuje przy pH 4,5.
Składniki: enzym pektolityczny
Zawartość opakowania: 10 ml