Multimierz cukromierz winomierz 3w1

Dostępność: brak towaru
Cena: 15,89 zł 15.89
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Pin It

Opis

Multimierz służący do pomiaru stężenia cukru w moszczu lub brzeczce piwnej wyrażonego w g/l lub w stopniach Ballinga oraz do określenia potencjalnej zawartości alkoholu w winie lub piwie (%). Jeden stopień Ballinga (1°Blg) odpowiada w przybliżeniu 10g cukru w 1l soku (moszczu). Urządzenie to skalowane jest w temperaturze 20°C.

 

Elementy wskaźnika:

  1. Szklany pływak (areometr) z naniesionymi trzema skalami (dla stężenia cukru g/l oraz w stopniach Blg); oraz potencjalnej zawartości alkoholu w %,
  2. Probówka do przeprowadzenia pomiaru.

 

Multimierz posiada kolorowe „znaczniki” informujące kiedy rozpocząć fermentację wina, piwa, nastawu, zacieru oraz kiedy fermentacja jest zakończona. Również dzięki tym kolorom możemy określić rodzaj gotowego wina czy jest ono słodkie - półsłodkie - wytrawne. Jest to również uniwersalny i dokładny wskaźnik piwowarski. Przyrząd do kontroli stężenia cukru w brzeczce początkowej szybkości fermentacji i określenia momentu butelkowania. Pozwala obliczyć potencjalną zawartość alkoholu w gotowym piwie i winie, w zależności od ilości zastosowanego cukru lub cukrów prostych w słodzie.

 

Użytkowanie:

W celu dokonania pomiaru próbówkę należy wypełnić niewielką ilością płynu pozbawionego cząstek stałych i pęcherzyków gazu. Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w próbówce pływak unosił się swobodnie i nie dotykał ścianek zbiorniczka, około 2/3 menzurki.

 

Specyfikacja:

Długość całkowita: 25 cm +-5%

Średnica w najgrubszym miejscu: 18 mm +-5%

Średnica w najcieńszym miejscu: 8 mm +-5%

Długość probówki: 27cm +-5%

Materiał probówki: Tworzywo sztuczne

 

Badany alkohol powinien mieć temperaturę 20 stopni Celsjusza.

Opinie o produkcie (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 660-261-382
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl