Refraktometr Cukromierz 0-40 % Brix
Opis
Refraktometr jest urządzeniem służącym do pomiaru gęstości cieczy. Dzięki nadrukowanej na soczewce skali i możliwości kalibracji za pomocą dołączonego do zestawu mini-śrubokrętu, możemy precyzyjnie zmierzyć zawartość cukru w mierzonym roztworze.
- niezbędny w domowym winiarstwie, piwowarstwie i w przemyśle gorzelniczym,
- pozwala określić szacunkową ilość cukrów sokach owocowych, nastawach winnych, brzeczce piwnej oraz przewidywaną po fermentacji zawartość alkoholu,
- Raz skalibrowany może służyć wiele miesięcy, a dokładna kalibracja trwa około minuty (Woda powinna wskazywać 0% Brix). Dokładna instrukcja kalibracji i użycia poniżej
Skład zestawu:
- Refraktometr dwuskalowy
- Solidne plastikowe etui wyłożone gąbką
- Pipeta do pobierania i nakładania cieczy na wziernik
- Ściereczka z mikrofibry do czyszczenia wziernika i soczewki
- Śrubokręt do kalibracji
- Instrukcja obsługi
Regulacja ostrości
Gdy obraz pomiaru jest niewyraźny i nie pozwala na odczyt, należy wyregulować ostrość przez pokrętło umiejscowione za soczewką.
- dwie skale pomiarowe:
0 - 40% ± 0,2% - stężenie cukru w skali Brix
0 - 25% ± 0,2% - przewidywana zawartość alkoholu po fermentacji
- ATC- automatyczna kompensacja temperatury, zapewnia precyzyjne wyniki w zakresie 10 - 30 °C
- Długość: 158 mm
Kalibracja refraktometru
Przed pierwszym użyciem refraktometr należy skalibrować (wskazana temperatura otoczenia przy kalibracji 20°C, należy się także upewnić, że przyrząd osiągnął temperaturę otoczenia):
- otworzyć pokrywę pryzmatu,
- za pomocą pipety umieścić 2-3 krople wody destylowanej na powierzchni pryzmatu,
- zamknąć pokrywę i lekko ją docisnąć, aż ciecz wypełnił całą powierzchni pryzmatu, bez pęcherzyków powietrza,
- odczekać około 30 sekund, aby wyrównać temperaturę próbki do temperatury przyrządu,
- skierować refraktometr w kierunku źródła światła i patrzeć przez wizjer,
- Za pomocą śrubokręta przekręcić śrubę kalibracyjną, aż linia graniczna między polami białym i niebieskim (granica światło/cień) ustawi się na wartości „0”.
Wykonanie pomiaru
W celu zbadania próbki cieczy należy:
- otworzyć pokrywę pryzmatu,
- za pomocą pipety umieścić 2-3 krople badanej cieczy na powierzchni pryzmatu,
- zamknąć pokrywę i lekko ją docisnąć, aż ciecz wypełnił całą powierzchni pryzmatu, bez pęcherzyków powietrza,
- odczekać około 30 sekund, aby wyrównać temperaturę próbki do temperatury przyrządu,
- skierować refraktometr w kierunku źródła światła i patrzeć przez wizjer,
- odczytać wartość z odpowiedniej skali na granicy białego i niebieskiego obszaru (granica światło/cień).