Uwaga! W razie pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt pod numer tel: 660-261-382, lub drogą mailową: biuro@czerwonadynia.pl

Promocje
Bulldog - Zeriously Weiss 1,75 kg + chmiel
Bulldog - Zeriously Weiss 1,75 kg + chmiel
74,39 zł 68,98 zł
szt.
Biowin esencja smakowa Rum 40ml
Biowin esencja smakowa Rum 40ml
7,25 zł 6,69 zł
szt.
Biowin esencja smakowa Kawa 40ml
Biowin esencja smakowa Kawa 40ml
7,25 zł 6,69 zł
szt.
Biowin esencja smakowa Wiśniówka 40ml
Biowin esencja smakowa Wiśniówka 40ml
7,25 zł 6,69 zł
szt.
Biowin esencja smakowa Żurawina 40ml
Biowin esencja smakowa Żurawina 40ml
7,25 zł 6,69 zł
szt.
Biowin esencja smakowa Whisky 40ml
Biowin esencja smakowa Whisky 40ml
7,25 zł 6,69 zł
szt.
Biowin esencja smakowa Gorzka Staropolska 40ml
Biowin esencja smakowa Gorzka Staropolska 40ml
7,25 zł 6,69 zł
szt.
Better Brew Yorkshire Bitter 23L
Better Brew Yorkshire Bitter 23L
66,39 zł 58,98 zł
szt.
Producenci
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Kontakt

Czerwona Dynia

ul. Sikorskiego 23

66-200 Świebodzin

tel: 660-261-382

Refraktometr Cukromierz 0-40 % Brix do piwa wina spirytualiów

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: do 48 godzin
Cena: 98,98 zł 98.98
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]
Ocena: 0
Producent: Czerwonadynia
Kod produktu: OBSR40

Opis

Refraktometr jest urządzeniem służącym do pomiaru gęstości cieczy. Dzięki nadrukowanej na soczewce skali i możliwości kalibracji za pomocą dołączonego do zestawu mini-śrubokrętu, możemy precyzyjnie zmierzyć zawartość cukru w mierzonym roztworze.

 

  • niezbędny w domowym winiarstwie, piwowarstwie i w przemyśle gorzelniczym,
  • pozwala określić szacunkową ilość cukrów sokach owocowych, nastawach winnych, brzeczce piwnej oraz przewidywaną po fermentacji zawartość alkoholu,
  • Raz skalibrowany może służyć wiele miesięcy, a dokładna kalibracja trwa około minuty (Woda powinna wskazywać 0% Brix). Dokładna instrukcja kalibracji i użycia poniżej

Skład zestawu:

  • Refraktometr dwuskalowy
  • Solidne plastikowe etui wyłożone gąbką
  • Pipeta do pobierania i nakładania cieczy na wziernik
  • Ściereczka z mikrofibry do czyszczenia wziernika i soczewki
  • Śrubokręt do kalibracji
  • Instrukcja obsługi

 

Regulacja ostrości

Gdy obraz pomiaru jest niewyraźny i nie pozwala na odczyt, należy wyregulować ostrość przez pokrętło umiejscowione za soczewką.

  • dwie skale pomiarowe:

0 - 40% ± 0,2% - stężenie cukru w skali Brix

0 - 25% ± 0,2% - przewidywana zawartość alkoholu po fermentacji

  • ATC- automatyczna kompensacja temperatury, zapewnia precyzyjne wyniki w zakresie 10 - 30 °C
  • Długość: 158 mm

 

Kalibracja refraktometru

Przed pierwszym użyciem refraktometr należy skalibrować (wskazana temperatura otoczenia przy kalibracji 20°C, należy się także upewnić, że przyrząd osiągnął temperaturę otoczenia):

  • otworzyć pokrywę pryzmatu,
  • za pomocą pipety umieścić 2-3 krople wody destylowanej na powierzchni pryzmatu,
  • zamknąć pokrywę i lekko ją docisnąć, aż ciecz wypełnił całą powierzchni pryzmatu, bez pęcherzyków powietrza,
  • odczekać około 30 sekund, aby wyrównać temperaturę próbki do temperatury przyrządu,
  • skierować refraktometr w kierunku źródła światła i patrzeć przez wizjer,
  • Za pomocą śrubokręta przekręcić śrubę kalibracyjną, aż linia graniczna między polami białym i niebieskim (granica światło/cień) ustawi się na wartości „0”.

 

Wykonanie pomiaru

W celu zbadania próbki cieczy należy:

  • otworzyć pokrywę pryzmatu,
  • za pomocą pipety umieścić 2-3 krople badanej cieczy na powierzchni pryzmatu,
  • zamknąć pokrywę i lekko ją docisnąć, aż ciecz wypełnił całą powierzchni pryzmatu, bez pęcherzyków powietrza,
  • odczekać około 30 sekund, aby wyrównać temperaturę próbki do temperatury przyrządu,
  • skierować refraktometr w kierunku źródła światła i patrzeć przez wizjer,
  • odczytać wartość z odpowiedniej skali na granicy białego i niebieskiego obszaru (granica światło/cień).

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl