Łyżeczka do absyntu - model 61040
Opis
Piękna kopia antycznej łyżeczki do absyntu. Spójrz na detale...
Troszkę historii dotyczącej spożywania absyntu…:
Absynt jest to ziołowy trunek o bardzo wysokiej zawartości alkoholu. Zielona Wróżka, jak nazywa się nieraz ten alkohol, był ukochanym wzmacniaczem weny, artystów takich jak Pablo Picasso, Vincent Van Gogh, Oskar Wilde, Ernest Hemingway, Edouard Manet i wielu innych. Przed I wojną światową, absynt stał się tak popularny i łatwo dostępny w niektórych krajach, że we Francji zostało zagrożonych wiele winnic. Zaczęto prowadzić więc kampanie przeciw uzależnieniom od absyntu i sugerowano społeczeństwu, że alkohol ten wywołuje podobne do narkotycznych halucynacje, popycha do uzależnień, agresji, a w skrajnych przypadkach nawet morderstw. Oczywiście nie pokrywało się to do końca z prawdą, absynt podobnie jak każdy inny alkohol pity w nadmiarze prowadził do osłabienia zdrowia i zdziwaczenia. Nie mniej na długie lata wprowadzono w wielu krajach zakaz sprzedaży tego alkoholu, a do 1998 roku jest on legalny w Unii Europejskiej. Absynt jest więc alkoholem z bogatą historią i pewną tradycją, aby ja pielęgnować nie próbujmy pić go byle jak, tylko zastosujmy się do rytuałów, a dzięki temu poznamy jego prawdziwy bogaty smak.
Absynt pija się na kilka się na kilka sposobów, tzw. rytuałów. Wyróżniamy w ten sposób, rytuał ognia, wody i powietrza.
Rytuał ognia zwany jest też sposobem czeskim. Potrzebujemy do niego absynt, cukier, łyżeczkę wodę. Łyżeczkę pełną cukru nadstawiamy nad kieliszkiem lub szklaneczką i powoli przelewamy przez nią porcję absyntu, dzięki czemu cukier nasiąknie alkoholem. Podpalamy go i czekamy aż sam się wypali, gdy ogień zaczyna gasnąć, przelewamy łyżeczką wodą mineralną, mieszamy wszystko i gotowe. Zawartość szklaneczki wypijamy duszkiem.
Do rytuału wody rytuału francuskiego, potrzebna będzie nam łyżeczka z dziurkami. Do szklaneczki wlewamy absynt, na łyżeczkę trzymaną nad szklanką kładziemy kostkę cukru i przesączamy przez nią bardzo powoli wodę, czekając aż do szklaneczki zacznie spływać słodki syrop. Stosujemy najczęściej proporcje na 1 część absyntu, 3 części wody. Gdy przesączymy już całą wodę, mieszamy łyżką w szklance i wypijamy jej zawartość bardzo powoli delektując się każdym smakiem.
Sposób Janisa czyli rytuał powietrza polega na tym, że najlepiej na srebrnej łyżeczce podgrzewa się nad płomieniem wodę z cukrem, tak długo, aż nie utworzą one syropu, który przelewamy do kieliszka. Następnie dodajemy do niego tyle absyntu ile wody wcześniej użyliśmy. Alkohol wlewamy powoli i delikatnie po ściance naczynia, po czym wszystko podpalamy, po chwili płomień zdmuchujemy i pijemy.
Jako dystrybutor gwarantujemy dostęp do pełnej gamy produktów. Polecamy również esencje niezbędne do przygotowania najpopularniejszych absyntów, dostępne w naszym sklepie.